ART PREPORUKA

CNP: ,,Ekvinocijo” premijerno sjutra na Velikoj sceni

„Vidite li čudo Crnogorci“ prva je replika koja se čula sa Velike scene 25. maja 1997. godine, a izgovorio ju je glumac Ljuba Tadić u predstavi „Gorski vijenac“, čijom premijerom je otvoreno obnovljeno zdanje CNP-a.

Dvadeset jednu sezonu i 99 predstava kasnije, sjutra veče u 20 sati na istoj toj sceni biće izvedena 100. premijera od obnove pozorišnog zdanja, a 346. od formiranja CNP-a 1953. godine.

Predstava „Ekvinocijo“, koju je po tekstu Iva Vojnovića, istaknutog dramskog pisca hrvatske moderne režirao višestruko nagrađivan reditelj Ivica Kunčević, će premijerno biti izvedena u četvrtak 17. maja u 20 sati na Velikoj sceni CNP-a, a publika će moći da je pogleda i 18. i 19. maja.

Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Danica Dedijer, kompozitor Vjera Nikolić a za scenski govor zadužen je Matija Sršen. Asistentkinja režije je Jelena Minić, a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Varja Đukić, Mirko Vlahović, Momčilo Otašević, Goran Vujović, Branimir Popović, Danilo Čelebić, Julija Milačić, Gorana Dragašević, Žaklina Oštir, Olivera Vuković, Jelena Minić, Radmila Čolić, Milica Šćepanović, Dragan Račić, Gojko Burzanović, Slobodan Marunović, Marko Todorović, Aleksandar Gavranić, Vukan Pejović i djeca: Irina Dragojević, Katja Vujović i Vuk Lazarević.

Za tonsko snimanje i produkciju zadužen je Mladen Nikčević a mušku klapu čine Marko Prentić (tenor 1. i 2.) i Ivan Tomas (bariton i bas).

Glasovi iz off-a pripadaju: Irini Dragojević, Strahinji Radonjiću, Mariju Maleziću, Vuku Kljajiću, Vuku Bulajiću i Jovanu Mugoši.

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u Crnogorskom narodnom pozorištu, reditelj Ivica Kunčević istakao je da mu je ovo treća režija ovog Vojnovićevog komada.
– Nemam dovoljno riječi hvale za ovaj proces, od božanstvene Varje do samih dekoratera u ovom teatru – sve je funkcionisalo besprijekorno i izuzetno mi je drago što sam imao priliku da postavim ,,Ekvinocija” s ovakvim timom ljudi.
Osvrnuo se na samu tematiku komada.
– Jedna od posljednjih replika u komadu je ,,Ode nam mladost”, jasno je – mladi ljudi bježe iz svog zavičaja jer se u zavičaju ne može živjeti, od bijede, muke, siromaštva. Upravo iz tih odlazaka proističe moćna familijarna priča, koja je dramatična i može djelovati kao sapunica ali za te primorske žene ona je tragična stvarnost. Egzodus je tema koja se tiče svih nas u svim tim našim državama i zato je ,,Ekvinocijo”, napisan u XIX vijeku, aktuelan sada i ovdje.

Varji Đukić povjerena je uloga ostavljene žene-majke Jele, koja u sebi nosi svu tragediju ,,Ekvinocija”.
– Smatram da je postavljanje ,,Ekvinocija” na scenu CNP-a izuzetan repertoarski potez i vjerujem da će publika to prepoznati. Vrhunska vrijednost ove predstave su odnosi koje smo uspostavili u toku procesa – i mi glumci među sobom, ali i sa ljudima iz teatra s kojima svakodnevno radimo. Zato se, iako se radujemo premijeri i igranjima, svi nekako teško rastajemo od ovog procesa.

Mirko Vlahović ocijenio je proces rada na ,,Ekvinociju” kao jedan od ljepših u karijeri.
– Ono što smo doživjeli za ova dva mjeseca rada sa gospodinom Kunčevićem je prava svetkovina teatra. Vjerujem da će ova predstava imati dug repertoarski život i da će se za nju uvijek tražiti karta više.”

Momčilo Otašević je izuzetno zadovoljan postignutim rezultatima.
– Bio je pravi gušt raditi sa ovim ansamblom i ovom ekipom kreativnih ljudi. Mislim da smo napravili pravu predstavu, u svakom smislu te riječi i jedva čekam igranje pred publikom. Tema kojom se bavimo u ovom komadu je aktuelna, mi smo radili vjerujući u ideju, vjerujući jedni u druge i to će se i vidjeti na sceni.
Foto: Duško Miljanić

kud duga