DRUŠTVO SLAJDER Uncategorized

CETINJANKA ANJA ABRAMOVIĆ U FRANCUSKOJ: Studenti škole Ecole Normale de musique de Paris polažu ispite pred publikom

Cetinjanka Anja Abramović nakon što je završila osnovne i specijalističke studije na instrumentalnom smjeru, odnosno klavirskom odsjeku na Muzičkoj akademiji u tom gradu, odlučila je da nastavi studije na visokoj školi za klavir Ecole Normale de musique de Paris, Alfred Cortot, gdje ostvaruje svoje snove.

Interesantno je kako se Anja upisala u ovu školu, jer su pojedini tamošnji profesori, zapravo, zapazili njen talenat još dok je bila student cetinjske Muzičke škole. Naša sagovornica je pojasnila da joj se ranije ukazala prilika i čast da predstavlja Crnu Goru na sedmom festivalu savremenog klavira u Parizu ,,Weekend du clavier contemporain”, u organizaciji konzervatorijuma ,,Frederic Chopin”. To je bio njen prvi susret sa ,,gradom svjetlosti” koji je otklonio dilemu o mjestu gdje bi voljela da nastavi svoje studije.

– Nakon dvije godine nastupila sam na istom festivalu, kada sam i uspostavila veoma značajan kontakt sa profesorom klavira u školi Ecole Normale de musique de Paris, gospodinom Guiglom Katsaravom, koji je pohvalio moje sviranje. Prihvatio me u svoju klasu i istovremeno moja dugogodišnja maštanja i snove pretvorio u stvarnost- priča ona.

Za prijemni ispit se, kako je istakla, intenzivno pripremala nekoliko mjeseci, ali joj nije bilo teško da se upiše.

– Jako sam zadovoljna studijama- kako pofesorima, tako i programom i sistemom obrazovanja, gdje ste obavezni da napravite veliki progres ukoliko želite da dobijete doplomu – kaže Anja.

Tamošnji sistem školovanja se, pojašnjava ona, dosta razlikuje od crnogorskog.

-Ono što je interesantno i što sistem ove škole razlikuje od našeg je to da se ispit iz glavnog predmeta polaže samo na kraju školske godine i taj ispit je, zapravo, takmičenje, koje se održava u poznatoj sali Cortot. Takmičenje se sastoji iz dvije etape, veoma zahtjevne, gdje pored programa koji biramo zajedno sa profesorom, u odnosu na nivo studija, dobijemo i jednu zadatu kompoziciju koju sviraju svi studenti na godini. Ispit, odnosno takmičenje, je javnog tipa i otvoreno je za auditorijum, što je dodatna odgovornost jednog studenta – rekla je ona.

Kako je dodala, interesantna je i činjenica da se žiri takmičenja sastoji od više profesora, od kojih je uglavnom samo jedan profesor škole ENMP, dok ostali profesori nijesu iz te ustanove.

-Kriterijum je jako visok. Samo određeni broj studenata položi ispit i dobije diplomu, dok je, sa druge strane, veliki procenat studenata koji ne dobiju diplomu i nemaju šansu da upišu sledeći nivo studija- kaže ona.

Anja svira klavir od sedme godine. Tokom osnovne škole, kako je ispričala, nikada nije posmatrala muzičku školu kao nešto sporedno, kao  hobi, već je uvijek pristupala klaviru sa puno odgovornosti.  Kao učenik niže muzičke škole ,,Savo Popović” na Cetinju, nastupala je u  kraljevskom pozorištu ,,Zetski dom”, gdje su redovno bili organizovani Matine-koncerti učenika škole.

– Kao veoma mladu, scena Zetskog doma naučila me je da volim muziku i scenu, kao i da uživam u tome da prenesem svoju emociju na publiku. Na kraju osnovne škole odlučila sam da će muzička umjetnost biti moj poziv i danas sam jako srećna što sam odabrala taj put…- rekla je ona  i dodala da kod sebe najviše cijeni iskrenost, upornost i posvećenost.

Kada je pošla da studira u Parizu Anja se, kako kaže, kao i svaki student koji ode daleko od svoje zemlje suočavala sa raznim poteškoćama i problemima. Ubrzo se privikla tamošnjem životu.

-Sve ljepote i čari jednog grada kao što je Pariz te probleme, iako ne tako jednostavne, učine malim, što mi je i dalo volju i snagu da se brzo prilagodim sredini. Ono što najviše volim u Parizu jeste umjetnost. Ovaj grad nudi pregršt umjetničkih događaja, da je nekad teško odlučiti kojem dati prednost – rekla je ona.

Slobodno vrijeme voli da provede u nekom od predivnih pariskih muzeja, prateći novu izložbu, ili odlazi na koncert klasične muzike u nekoj od veličanstvenih dvorana Pariza.

– Tu su i arhitektura i fasade grada, koje me svakodnevno impresioniraju iznova. Ono što,takođe, mnogo volim su pariski parkovi. Mnogo parkova, a svaki na svoj način poseban, bajkovit. To su samo neke od mnogih lijepih stvari kada je Pariz u pitanju. Zaista, privilegija je živjeti u Parizu – kaže ona.

N.Đ.

 

 

3 Responses to CETINJANKA ANJA ABRAMOVIĆ U FRANCUSKOJ: Studenti škole Ecole Normale de musique de Paris polažu ispite pred publikom