ART SLAJDER

PROSLAVA PRAZNIKA NOVRUZ: Koncert muzike i narodnih igara turkijskih zemalja oduševio publiku u KIC-u

Povodom praznika Novruz koji označava početak proljeća Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana u Crnoj Gori i Institut Yunus Emre Podgorica organizivali su večeras u KIC-u ,,Budo Tomović” ,,Koncert muzike i narodnih igara turkijskih zemalja” u izvođenju muzičkog sastava Ministarstva kulture i turizma Republike Turske iz Ankare.
– Novruz je jedan od najstarijih praznika turkijskih zemalja koji simbolizuje dolazak i početak proljeća. Imaćemo priliku da odgledamo koncert muzike i plesa sa deset različitih geografskih područja koji su ostavili trag na kulturu Republike Turske i koji će nam uveličati grupa cijenjenih umjetnika Ministarstva kulture i turizma Republike Turske – najavio je v.d. direktora ,,Instituta Yunus Emre Podgorica” Džan Guraj.
Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori Sejran Mirzazada istakao je da je najvažnija karakteristika praznika Novruz da se slavi sa porodicom, prijateljima i bliskim ljudima.
– Srećan sam što ovaj praznik slavimo u vašoj prijateljskoj zemlji. Radujem se što slavlje povodom ovog praznika možemo da podijelimo sa vama i što zajedno pokazujemo da kultura nema granica – rekao je Mirzazada.
Vođa grupe Cem Gurdal kazao je da je teško odsvirati i prikazati svu kulturu i bogatstvo koje posjeduju turkijsko područje.
Već sa prvim izlaskom plesačice i plesača uslijedili su aplauz i držanje ritma rukama. Tako je bilo sa svakom narednom pjesmom u kojoj su predstavljali tradicionalne plesove u različitim narodnim kostimima.  Ples je pratilo i paljenje kamera mobilnih telefona kako bi se zabilježila ljepota kulture.
Ista ta ljepota kulture prenesena je kroz divnu muziku i pjesmu, a najveći aplauz i pažnju, uz povike ,,bravo” izazvalo je pjevanje numere ,,Navali se Šar planina” na izvornom jeziku. Bogatstvo kulture predstavljeno je kroz pjesme sa prostora Turske, Anatolije, Azerbejdžana, Uzbekistana, Kipra, Moldavije, Turkmenistana, Kavkaza i Balkana. Publika je bila u prilici da čuje i jednu od pjesama turskog pjesnika Junusa Emrea, kao i azerbejdžansku pjesmu koja u prevodu znače ,,Vrijeme je za pomirenje”, što je simbol Novruza.
Kraj jednoipočasovnog koncerta publika je dočekala  na nogama  uz dug aplauz, povike ,,bravo” i izlazak na binu amasadora Turske u Crnoj Gori Serhata Galipa koji je zahvalio svakom umjetniku ponaosob.

This slideshow requires JavaScript.

Zahvalnice su ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, ambasador Azerbejdžana u Crnoj Gori Eldar Hasanov, Guraj i Mirzazada uručili direktorici KIC-a Snežani Burzan, vođi muzičkog sastava Odsjeka za umjetnost Ministarstva kulture i turizma Republike Turske iz Ankare Dženadu Kutlaru, direktoru avio-kompanije ,,Turkish airlines” Sehanu Asaju i PR menadžerki kompanije ,,Azmont investments” Adrijani Husić.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga