PREPORUKA SPORT

UCG: Antropometrijsko mjerenje muške seniorske rukometne reprezentacije Crne Gore

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore nastavio je, u sklopu dijagnostičkog centra kojim raspolaže, sa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista i u 2018. godini. U srijedu, 10. januara, realizovano je mjerenje muške seniorske rukometne reprezentacije Crne Gore, koja je u Podgorici privodila kraju pripreme za Evropsko prvenstvo koje u petak počinje u Hrvatskoj. Naši najbolji rukometaši će se u Zagrebu, u okviru grupe C, sastati sa reprezentacijama Njemačke, Makedonije i Slovenije.

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje zadovoljni su jer su dan pred put na Evropsko prvenstvo rukometne reprezentacije, obavili detaljnu antropometrijsku procjenu svih relevantnih parametara. Kontrola treniranosti vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih kontinuiranih aktivnosti, a svaki trenažni sistem zahtijeva precizno doziranje, distribuciju i odnos trenažnog opterećenja.

Mjerenja, kojima je prisustvovao i selektor reprezentacije Dragan Đukić, realizovali su profesori mr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević, a stručni štab reprezentacije je dobio uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i parametre metabolizma. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.