ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

ZDRAVLJE: Dom zdravlja Podgorica upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica i ove godine, pred novogodišnje i božićne praznike upozorava građane da ne koriste pirotehnička sredstva, jer ne postoji bezopasna pirotehnika, pa usljed nepažnje i nestručnog rukovanja može doći do ozbiljnog povređivanja.
– Ponovo poručujemo roditeljima da objasne djeci da petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu igračke, nego male bombe, koje u dječjim rukama mogu izazvati povrede sa ozbiljnim posljedicama – poručuju iz Doma zdravlja Podgorica.
Statistika, dodaju, ukazuje da se najčešće povređuju djeca starosti izmedju pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina. Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha. Povrede su od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. Česte su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida.
Ova statistika je najbolje upozorenje i još jedna potvrda da ne postoji bezopasna pirotehnika!
– Zato još jednom apelujemo na sve roditelje da djeci ne poklanjaju petarde, već da ih upoznaju s opasnostima i posljedicama koje mogu izazvati pirotehnička sredstva – kažu iz DZPG.