MAGAZIN PREPORUKA

NORVEŠKA: Prva zemlja koja je isključila FM radio

Foto: Shutterstock

Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB), i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svijetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.

U skladu sa prethodno usvojenim rasporedom, najsjeverniji regioni i teritorija Svalbard na Arktiku su jutros prešli na digitalni radio, saopštila je radijska grupa Digitalradio Norge (DRN).

Prelaz na digitalni radio, započet 11. januara, omogućiće, prema riječima svojih pristalica, bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cijenu difuzije.

Ipak, ta tehnologija je kritikovana zbog tehničkih problema, nedovoljne pokrivenosti teritorije i visoke cijene za korisnike koji moraju kupiti nove prijemnike ili adaptere po cijeni od 100 do 200 evra.

Trenutno, prema podacima DRN, manje od polovine norveških vozača može da sluša DAB u kolima.

Jedno istraživanje je pokazalo da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio u posljednjih godinu opao za 10 odsto, a državni radio NRK je izgubio 21 odsto slušalaca.

-Ovo je velika promjena i moramo dati vremena slušaocima da se priviknu na digitalni radio – rekao je direktor DRN Ole Jergen Torvmark.

Tranzicija se ticala isključivo državnih radio stanica i najveći dio lokalnih radija i dalje emituje na FM-u.

U narednim godinama se ta promjena očekuje i u Švajcarskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Izvor: N1