ART SLAJDER

STIJEPOVIĆ OTVORIO ,,DEUS 2017”: ,,Umjetnost uvijek nađe put”


-Glavni grad je uvijek bio partner svojim stvaraocima, povećavajući ulaganja u kulturu iz godine u godinu, kazao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović otvarajući DEUS i izložbu radova ,,Mijena“ autorke Nade Kažić večeras u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorice.
– Djela Kažićeve direktno komuniciraju s elementima nesvjesnog ohrabrujući i nas da proširimo domete vlastitog doživljaja svijeta oko nas, i nas samih. Zato i ne čudi što upravo njenim radovima večeras otvaramo ovogodišnji DEUS – Decembarsku umjetničku scenu 2017. manifestaciju koja se odavno pozicionirala kao kulturni pečat grada – istakao je Stijepović.
Umjetnost, dodao je Stijepović, uvijek nađe put, jer je usko vezana za samog čovjeka.
– Ona je pravi istinski trag koji ostavljamo iza sebe, uvijek okrenuta optimističnom, tražeći najbolje u nama, ili makar pokušavajući. Još kad ima partnera kao što je to slučaj sa lokalnom upravom, stvaramo pravu sinergiju djelovanja za dalji razvoj kulture, jačanje i afirmaciju kreativnosti i stimulisanje mladih talenata. To su ciljevi kojima ćemo i dalje težiti, obogaćujući iz godine u godinu kulturnu ponudu grada, u kojoj DEUS ima zapaženo mjesto – naglasio je Stijepović.

This slideshow requires JavaScript.


On je posjetio da je u prethodne tri godine izdvojeno blizu deset miliona eura kada su pitanju operativni izdaci, a za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku biće investirano blizu osam miliona eura i to kroz izgradnju Gradskog pozorišta, rekonstrukciju KIC-a „Budo Tomović“, uključujući i salu DODEST-a, postavljanje ljetnje pozornice, izgradnju Gradske knjižare i spomenika Vojvodi Mirku Petroviću, rekonstrukciju rodne kuće Rista Stijovića, restauracija Sahat-kule i uređenje Trga Bećir-bega Osmanagića, istraživanje i restauracija tvrđave Ribnica, arheološka istraživanja na Duklji i drugog.
Rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, istakla je da se simboličan naziv izložbe Nade Kažić odnosi na promjene različitih ciklusa, od koraka, raskoraka, pada i novih rotacija obnove vrtova. Postavku, dodala je, čini izbor skulptura, instalacija i crteža nastalih u zadnjih pet godina.
Savjetnik u Ministarstvu kulture, književnik Marinko Vorgić, kazao je da je Kažić ovom postavkom pokazala da je duboko svjesna raskošne zalihe narativa i arhetipova, ali i simboličke intrigantnosti većine motiva koje priča o vrtu izaziva.
– Zato nas ovi radovi u metalu, materijalu na kojem možemo pratiti trag vremena, mogu staviti i u nimalo udobnu poziciju sučeljavanja sa prolaznošću, ali i pred mogućom utjehom povratka u vrt – istakao je Vorgić.
Voditeljka programa bila je  mis Crne Gore Tea Babić.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga