DRUŠTVO SLAJDER

DANILOVGRAD: Punoljetstvo Festivala humora, satire i karikature proslavljeno uz nagrade i smijeh

Crnogorski festival humora, satire i karikature proslavio je sinoć punoljetstvo u ispunjenoj sali Centra za kulturu Danilovgrad.

Veče je pjesmom o Danilovgradu otvorio kantautor Marinko Pavićević. Kasnije je sa publikom otpjevao i ,,Crnoj Gori”.
– Strašno smo napredovali. Prva donacija prije 18 godina bila je od jednog našeg uglednika, iz državne firme. Poslao je 50 maraka. Odmah sam mu ih vratio. Sada dobijamo 20 puta više. Osamnaest posjetilaca do 25 je bilo na prvom Festivalu, a sada ljudi se ne broje. Puna sala. To je ono najvažnije – rekao je je jedan od osnivača Festivala i voditelj programa, novinar Dragan Mitov Đurović.
Savo Martinović je potom pročitao ,,Priču o Vidu Jokovu” koja je ispraćena smijehom.
– Da je pokojnik čuo oproštajni govor, obradovao bi se. Mislio bi da je umro neko drugi – bio je jedan od aforizama Martinovića koji je pozdravljen smijehom i aplauzom.

This slideshow requires JavaScript.

Sljedeći je bio Dragan Sklender Pele koji je publici govorio o svom ,,učešću” u ,,Slagalici”.
– Prvo pitanje – Odakle su bili Adam i Eva? Ja rekoh: ,,Iz Crne Gore.” ,,Kako?” ,,Lijepo. Bili su goli i bosi. Nijesu imali kuću. Jabuku su dijelili na pola, a isto su zborili: ,,Bože, što mi živimo u Raju.” – počeo je Sklender, a publika sve to ispratila smijehom.
Nije izostala ni imitacija predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kao i još mnoge duhovitosti.
Vladislav Vlahović zasmijao je već na početku publiku aforizmom ,,Nije problem što i mrtvima stižu pozivi za glasanje, nego što se odazivaju.”
Darko Drljević ovoga puta predstavio se aforizmima, dok su njegove karikature bile izložene u holu Centra za kulturu Danilovgrad.
– Šetamo moj dobri drug Luka Lagator i ja Rimom. Oko sebe vidimo crnce. Ja prokomentarisah: ,,E moj Luka, vidiš li šta ima ovih crnaca po Italiji. Svi se snašli i rade nešto. Pitam se kako.” ,,Mora da rade na crno”, reče Luka – već prvi aforizam Drljevića je pozdravljen aplauzom.
Luka Lagator ispričao je u povjerenju o svom ,,pokušaju pranja novca”.
– Kad počne sumorni dan, prelistam kupljene dnevne novine i pročitam udarne vijesti, pa onda shvatim zašto nam je izmakla sigurna pobjeda – Lagatorov je aforizam.
Jedina dama među satiričarima i aforističarima Milica Papović rekla je, između ostalog: ,,Iza svake uspješne žene stoji muž iskolačenih očiju.”
Radomir Racković nasmijao je publiku aforizmom: ,,Za raspad braka tašta snosi komandnu odgovornost.”
– Bio sam na sahrani, a onda gledao Skuštinu. Kuku i tamo i tamo – publika je smijehom ispratila ovaj aforizam Vladimira Mićkovića.
Gost iz Dubrovnika Mato Jerinić pozdravljen je aplauzom.
– Časno je dati život za domovinu, ali je isto tako časno kad domovina daje za život – bio je njegov prvi epigraf.

Upravni odbor Festivala tom prilikom dodijelio je nagrade. Doktor Đoko Jočić uručio je priznanja prvom predsjedniku Festivalskog odbora Miodragu Vukoviću, predsjedniku opštine Danilovgrad Branislavu Đuranoviću i Savu Martinoviću.
– Zadovoljan sam što sam bio dio početka, ali još više sam zadovoljan što sam svjedok trajanja koji neće prestati, ove veličanstvene prigode i susreta – istakao je Vuković.
Direktor Centra za kulturu Danilovgrad Bojan Brajović uručio je priznanja Seidi Belegović, Darku Drljeviću, Luki Lagatoru, te Radomiru Rackoviću. Nagrade za Vjekoslava Bojata i Bojana Popovića biće naknadno uručene.
Rezultat konkursa Festivalskog odbora su nagrade u četiri kategorije. Nagrada za najbolju satiričnu priču pripala je Vladislavu Vlahoviću, a uručio mu je direktor OŠ ,,Vuko Jovović” Branislav Stanišić. Priznanje za najbolju knjigu ,,Humoroidi na mozgu” dobio je Marinko Pavićević, a uručio mu je nekadašnji direktor Radio Nikšića Čedo Vukotić.  Braho Adrović dobitnik je nagrade za satiričnu pjesmu. Nagradu za aforizam Matu Jeriniću uručila je urednica portala Montenegro magazin Vedrana Tadić-Tarailo.

Pavićević je istakao da biti uokviren u ,,ovako vrijedno priznanje je okvir mog života.”
– Nisam ovo očekivao. Ovdje me dočekaše kao da sam neki ,,nobelovac”. A ja mali Mato iz Dubrovnika. Hvala – rekao je Jerinić.
Zbog nedovoljnog broja karikatura nagrada u toj kategoriji nije dodijeljena. Žiri su činili Savo Martinović, Luka Lagator i dr Zlatko Bulić.
Odluku o tome ko će dobiti nagradu za životno djelo ,,Pavle Đonović”,Dragan Mitov  Đurović je zatražio da odobri ,,najbolji žiri na svijetu, a to je danilovgradska publika, najbolja na svijetu”.
Predsjednik žirija Savo Martinović rekao je da je na predlog Milana Kalezića za nagradu za životno djelo predložen Dragan Mitov Đurović. Žiri su još činili dr Zlatko Bulić i Luka Lagator.
– Dragan Mitov je rastao i srastao s Festivalom i postao prvi punoljetni član svečane Akademije crnogorskog duha. Tim je jezikom satire stekao titulu prvog akademika duha – obrazložio je Martinović jednoglasnu odluku.
Đurović je potom rekao da je nagrada za životno djelo ,,nagrada za sve ove godine, ali to je nagrada za sve vas, za svaku publiku koja je bila na Festivalu, za sve moje prijatelje, nagrada koju poklanjam Festivalu, taj novčani dio”.

This slideshow requires JavaScript.

Organizatori su Centar za kulturu Danilovgrad i KIC Bijeli Pavle.
B.R.
Foto: B. Šekularac

One Response to DANILOVGRAD: Punoljetstvo Festivala humora, satire i karikature proslavljeno uz nagrade i smijeh