ART SLAJDER

KIC: Veče puno emocija i nove energije na koncertu Đorđa Davida i ,,Death saw“-a

Garantujem da ćete ovaj koncert zapamtiti, kazao je Đorđe David na konferenciji za novinare samo nekoliko sati pred nastup.
Tako je i bilo. Svi mirisi, note i boje, romantika i prkos rokenrola, ali i ono najvažnije, poruka koju ovaj muzički pravac nosi, stali su u dva i po sata.
Publika u podgoričkom KIC-u ,,Budo Tomović“ pokazala je sinoć da je duh rokenrola itekako živ. A ono što uliva nadu u kulturni razvoj stanovnika jeste da su tu publiku činili mladići i djevojke, pa i najmlađi, koji su od početka koncerta bili na nogama, plesali i pjevali svaku pjesmu iz sveg glasa.
Album Đorđa Davida i ,,Death saw“, koji bi trebalo da bude objavljen sljedeće godine, nosi naziv ,,Da se ne zaboravi“. Publika u KIC-u pokazala je da nije zaboravila pjesme Đorđa Davida ni poslije 12 godina odsustva sa muzičke scene Podgorice, a David i izvanredni muzičari – gitarista Aleksandar Mitrović, basista Đorđe Golubović i bubnjar Stefan Dželetović podsjetili na to kako se nekad svirao, pjevao i živio rokenrol.
Koncert je otvoren pjesmom ,,Dalje od pakla“. Narednu je David posvetio ,,jednoj plavuši iz Podgorice“ i zapjevao ,,Ritam tvoga dodira“.
– Organizovati koncert ovdje to je moja borba koju vodim negdje od 2008. godine. To je sve išlo jako teško. Uglavnom sam naletao na muškarce. I onda, nemam pojma, kad me vide, još vide sliku benda i onda kao: ,,Bježi, bre, ne dolazi u obzir, nema organizacije ničega.“ Onda Bog skloni oblake, pogleda me i uperi mi svijetlo na jednu ženu. Čim je žena, problema nema. Ja vas molim da date veliki aplauz osobi koja je ovu instituciju digla na najviši mogući nivo, za kulturu u Crnoj Gori, gospođa Snežana Burzan. Zadovoljstvo je biti ovdje – kazao je David.
Ređale su se pjesme ,,Samo svoj“, ,,Šta ćemo sad nas dvoje“, ,,Hoću da pobegnem“, ,,Dubler“, ,,Nemirne noći“, ,,Za koji život treba da se rodim“, a sa prvim taktovima pjesme ,,Par godina za nas“ sva publika u parteru i galeriji bila je na nogama i pjevala. Istu reakciju izazvala je i naredna pjesma – ,,Zemlja“, takođe od kultnog sastava EKV.
– Trebalo bi, kad god nam je najljepše, da se sjetimo mrtvih, da im posvetimo taj minut. Svako od nas ima drago biće koje je izgubio. Kad je kultura Balkana u pitanju, izgubili smo mnoge koji su ozbiljno radili na tome da postoje stvari koje ne smiju da se zaborave. Mi sljedeću pjesmu uvijek sviramo i posvećujemo Milanu Mladenoviću. Ovaj put dvije prve pjesme koje smo odsvirali su pjesme o kojima Tommy (gitarista, producent, kompozitor i aranžer Aleksandar Mitrović) razmišlja koju da stavi na album. Prepustiću to njemu, ali sljedeću pjesmu mi kao bend želimo da posvetimo vašem čovjeku, da mu minutom ćutanja odamo poštu, vašem Đagu. Slava mu – kazao je David i zapjevao ,,Istina mašinu“.
Publiku je David podsjetio i na prelijepu kompoziciju Kornelija Kovača ,,Pseto“, koju je posvetio djevojci koja je iz Podgorice došla preksinoć na njihovu svirku u Nikšiću.
– Ova mi kompozicija zamiriše po Vice Vukovu, pa i po Draganu Stojniću, po hrvatskim šlager pjevačima, Miladinu Šobiću, zato što je taj neki ,,feel“, ta boja, ukus. I onda jednog dana umre veliki Arsen i ja kažem: ,,To je to, ovo je trebalo da otpjeva Arsen Dedić“ – rekao je David i dio pjesme ,,Pseto“ otpjevao glasom Arsena Dedića, što je publika pozdravila aplauzom.
U pjesmama ,,Ti i ja“, ,,Dolazim za pet minuta“, svi u sali bili su opet na nogama, plešući i pjevajući.

– Hvala vam puno u ime benda ,,Death saw“. Ogromnu smo tremu imali, ali, najiskrenije pričam, kao da smo u dnevnoj sobi. Znamo da je ovaj koncert nešto što je nama vrlo ozbiljan prolaz kod vas, u vašoj državi i vašem gradu. Snežana Burzan, hvala ti na hrabrosti. Nismo mi baš toliko loši. Vjerujem da smo zadovoljili vaše ukuse, jako mi je drago što vidim gospodina u ozbiljnim godinama koji je došao da sluša rokenrol. Svi koji ste doveli djecu, vi ste budućnost Balkana, vi ste budućnost ove zemlje, gdje smo došli i gdje ste nas ovako primili. Djeci čitajte bajke i puštajte im rokenrol – rekao je David i svima u sali posvetio pjesmu ,,Najjači ostaju“, što je publika pozdravila povicima i gromoglasnim aplauzom, a onda i horskim pjevanjem.
Regularni dio koncerta završen je pjesmom uz koju je, kako je kazao David, mnogo djece napravljeno.
– Vjerujemo u ovo šta radimo, vjerujemo u ono što se nama sviđa. Vi ste dokaz da smo na pravom putu – istakao je David i zapjevao ,,Ti samo budi dovoljno daleko“.
Upravo pjevanjem refrena ove numere publika je Davida i bend vratila na bis.
– Kod vas je ljubav pobijedila. Beskrajno vam hvala na emociji – rekao je David i sa ,,Death saw“-om se od publike, bar za ovaj put, oprostio na najljepši mogući način, numerom ,,Da li znaš da te volim“.
Đorđe David i ,,Death saw” sjutra će nastupiti u bečićkom hotelu ,,Splendid”.
Tekst i foto: B. Radonjić

kud duga