ART PREPORUKA

OTVOREN KNJIŽEVNI PROGRAM ZIMSKE SCENE LJETOPISA: Oda vjekovima, poeziji i muzici

Foto: Studio Petović

Teatrom poezije pod nazivom „Noć skuplja vijeka“, sinoć je u Dvorcu kralja Nikole otvoren književni program zimske scene Barskog ljetopisa. Bio je to lijep i nesvakidašnji, poetsko-dramski program u kome su posjetioci mogli uživati u promišljenom i odmjerenom spoju poezije koju je kazivao glumac Slobodan Marunović i muzike koju su interpretirali vokalna solistkinja Mila Nikić i prof. dr Rade Amanović, svirajući na gitari.
Počevši riječima Štampara Makarija, koje je poeziji upodobio akademik Čedo Vuković, zatim govoreći stihove iz Njegoševe „Luče mikrokozma“ ili pak pjesme „Noć skuplja vijeka“, „Sleđena tišina Visitora“ Dušana Kostića, „Kari Šabanovi“ Aleksandra Lesa Ivanovića, a završavajući kazivanjem pjesama kao što su „Pisma s Grahovca“ Jevrema Brkovića i „Au revoir Montenegro“, Ratka Vujoševića, Marunović je napravio svojevrsno putovanje kroz crnogorsku poeziju nastalu u periodu od 15. do 20. vijeka.

Foto: Studio Petović

– Ta poezija, koja se večeras čula i lijepo odzvanjala i imala neki fluid između izvođača i publike, pripada plejadi crnogorskih pjesnika i najboljih crnogorskih stihova sabrana u jednu predstavu. Ja sam se pritom trudio da relaksiram ovo veče. Poezija jeste i ozbiljna tema i ozbiljna književnost, ali poezija je dio i jedne boemije, jednog finog ljudskog ventila. Drago mi je što je publika ovako reagovala i dobro primila interakciju između izvođača i njih samih. Jer, zaista, nije bilo one barijere scenske rampe, nego je sve disalo jednim tonom – kazao je Marunović nakon nastupa.
U sve to uklopila se interpretacija autorskih i narodnih kompozicija, koje su takođe nastajale na teritoriji Crne Gore, kao što su „Poljem se vija“, „Još ne sviće“, ili „Sejdefa“. Njih je, u džez maniru interpretirala mlada Danilovgrađanka Mila Nikić, koju je na gitari pratio profesor Amanović.
Sazvučje stihova, melodije gitare koje su dopunjavale kako ono pjevano, tako i kazivano, intiman doživljaj u prostoru Dvorca, pažnja koju je publika pokazivala onome što se u njemu sinoć moglo vidjeti i čuti, iskren razgovor sa njom kojim je Marunović oživio prijatnu, prikladnu boemsku atmosferu, pokazala je bezmalo tvoračku snagu umjetnosti, tj. poezije i muzike; a potom i potvrdilo da je koncept prvog književnog programa zimske scene osmišljen na pravi i, za barsku publiku, izuzetno prijemčiv način.

Foto: Studio Petović

– Ovo je za mene bilo jedno prelijepo veče u ovom Dvorcu kralja Nikole na Topolici u Baru, na Barskom ljetopisu čiji sam jedan i od aktera i osnivača, gdje sam imao jedanaest premijera, odakle nosim najljepše uspomene sa ove manifestacije duha, iz grada u kom imam puno prijatelja – dodao je Slobodan Marunović.

Sljedeći program zimske scene Barskog ljetopisa „Četvrtkom u Dvorcu“, zakazan je za 16. novembar. Biće to izložba slika barskog umjetnika Jakše Ćalasana, čije je otvaranje zakazano za 19h.

kud duga