DRUŠTVO SLAJDER

AMBASADA SAD U PODGORICI: Održana Modna revija za osnaživanje žena

U rezidenciji američke ambasadorke, Ambasada SAD u Podgorici u saradnji sa Ambasadom Australije u Beogradu upriličila je danas „Modnu reviju za osnaživanje žena“. Nevladine organizacije Otvoreni centar Bona Fide iz Pljevalja i Niti iz Bijelog Polja predstavile su odjevne predmete i rukotvorine koje su proizvele korisnice njihovih programa, od kojih mnoge pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva sa sjevera Crne Gore, pa je rezidencija Američke ambasade u Podgorici bila ispunjena snažnim porukama i emocijama.
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara istakla je da ,,ovaj poseban događaj slavi žene, tradiciju i modu.“
– Vrlo sam ponosna na činjenicu da danas sa australijanskom ambasadom kao partnerom stavljamo u centar pažnje dvije inspirativne organizacije koje rade na osnaživanju žena u Crnoj Gori kako bi prevazišle izazove i dostigle nove visine. Bona Fide i Niti su lideri svaka u svojoj zajednici gdje nude programe kojima mijenjaju živote žena koristeći tradicionalne vještine kako bi pozitivno uticale na današnji svijet. Uticaj ove dvije organizacije je mnogo više od lijepih ručno rađenih tkanina ukrašenih tradicionalnim crnogorskim motivima. Zahvaljujući strasti i napornom radu ovih organizacija žene sa sjevera su otkrile nove talente i nove vještine kojima doprinose i zarađuju za svoje porodice – rekla je Uehara, dodavši da je obožavateljka rada ovih žena i pokazala šta je sve kupila od njih za rezidenciju.
Ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini kazala je da njena ambasada sarađuje već nekoliko godina sa Otvorenim centrom Bona Fide.
– Drago nam je što smo bili u prilici da podržimo ove hrabre dame u njihovom veoma važnom i ne uvijek tako lakom poslu. Osnaživanje žena predstavlja prioritet naše Vlade i naše spoljne politike. Vjerujemo da osnaživanje žena nije samo prava stvar koju treba uraditi sa perspektive ljudskih prava, nego prava stvar koju treba uraditi i sa ekonomske perspektive. Kada je Bona Fide prvi put organizovala svoju reviju prošle godine u Pljevljima bili smo pozitivno iznenađeni predstavnicima i zvaničnicima Opštine Pljevlja, kao i stanovništvom koji su ih podržali u tom trenutku. Veoma smo uzbuđeni što su oni i danas ovdje sa nama zajedno sa organizacijom Niti iz Bijelog Polja i nadamo se da će im ovaj događaj pomoći da prošire svoje horizonte i mogućnosti za budući rad – smatra Fini.
Program je počeo revijom modela koje su osmislile članice Otvorenog centra Bona Fide. U svaku od 21 kreacije bila je utkana priča puna emocija, snage i nade žena koje su bile žrtve nasilja. I to se dalo primijetiti od prvog kaputa do posljednje crne kratke haljine. Svaku kreaciju gosti su pozdravljali aplauzom podrške za sve te hrabre dame koje su nasilju rekle: ,,Nikada više!“. Iz svih prelijepih zelenih, braon, tirkiznih, crvenih, narandžastih kaputa, bordo kardigana, crno-bijelo-sivog, bež i pozlaćenog šala, bijele kratke haljine s mašnom i čipkom, plave haljine, zelene duge haljine s pojasom, crnih, crvenih od kojih je duga bila sa pozlaćenim pojasom, uz crnogorsku kapu, isijavala je nada. U svakom vezu vidio se pogled u budućnost.

This slideshow requires JavaScript.


Sabina Talović iz Otvorenog centra Bona Fide rekla je da je ona danas glas velikog broja žena koje se ne čuju.
Svi modeli su urađeni u okviru radionice za radno-okupacionu terapiju, ,,što znači da je svaki ovaj model ručno izradila žena koja je smještena kod nas kao žrtva porodičnog nasilja“.
– Proizvodi su prirodni, koristimo vunu s naših prostora, angažujemo naše žene i ono na što smo posebno ponosni da modele nose naše djevojke. Poruka cjelokupne revije jeste da smo mi došle danas u Podgorici da pokažemo kako se žene sa sjevera Crne Gore bore protiv nasilja u porodici, kako se bore za svoj položaj i prava, kako dolaze do svoje rodne ravnopravnosti, a to je kreativnošću i proizvodnjom – kazala je Talović.
Nakon što su gosti pregledali izložbene štandove obje organizacije i raspitali se kako da dođu do izloženih ćilima, slika, tepiha, kardigana, šalova, jastuka i drugog, došlo je vrijeme i za drugu reviju, NVO Niti.

This slideshow requires JavaScript.


Prikazana su 22  modela od vune. Šalovi u teget, zelenoj, ljubičastoj, crnoj, sivoj, plavoj boji, prugasti, sa ručno rađenim ružama, kape u teget i sivoj , sivi i bijeli pončo, zeleni i bijeli džemper, sivi, oker, bijeli kaputi, bluza, sive, crne, zelene haljine, crne suknje prikazivale su umijeće vrijednih žena ove organizacije.
Miroslava Radović iz NVO Niti istakla je da se njena organizacija bavi izradom proizvoda od prave domaće vune.
– Nismo ovako uspješni kao Bona Fide, ali smo originalni na svoj način. Radimo sve tehnike tkanja i sad smo se više bazirali na obuku i ojačavanje naše organizacije koja je mala, jer je počela sa osam žena, ali imamo žene koje završavaju edukaciju, ostaju, vraćaju nam se. Ovo što ste sada vidjeli je naš proizvod za posljednjih godinu. Ovo je želja da se održe stari zanati i da se vratimo vuni – rekla je Radović.
Voditelj programa podsjetio je na citat Majke Tereze: ,,Ne možemo svi tokom života da činimo velike stvari, ali možemo činiti male stvari s velikom ljubavlju“. Upravo to su gosti rezidencije imali priliku da vide i osjete danas.

This slideshow requires JavaScript.

 Ovaj događaj je dio kontinuiranih aktivnosti vlada SAD i Australije u promociji ženskih prava i ekonomskog osnaživanja žena.

U publici su bili predstavnici Vlade i lokalnih vlasti, NVO aktivisti, preduzetnici, modni dizajneri i umjetnici.
B.R.
Foto: B. Šekularac

 

 

One Response to AMBASADA SAD U PODGORICI: Održana Modna revija za osnaživanje žena