MAGAZIN SLAJDER

NEBOJŠA JOVOVIĆ U OGLEDALU: Fudbal je nepredvidiv kao i život

 

Današnji gost Rubrike MNE magazina ,,U ogledalu”, crnogorski fudbalski stručnjak Nebojša Jovović, srce je i duša jordanskog tima Al-Fejsalija. S njima je osvojio tri trofeja, a koliko je voljen i cijenjen govore nedavno produženje ugovora na godinu, kao i širenje crnogorske zastave, nošenje na ramenima i pjesma navijača.

Za fudbal, Jovović kaže da je nepredvidiv kao i život. Čovjek od kojeg stalno uči jeste motivacioni govornik i pisac Robin Šarma, otkriva Jovović u ovoj rubrici. Voli i rusku književnost, iz koje posebno izdvaja Dostojevskog. Vjeruje da bi Nikola Tesla i danas ljude činio srećnim.

Oženjen je Aleksandrom i otac troje djece – Nataše, Luke i Vuka.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Djetinjstvo me asocira na bezbrižnost, jurenje lopte dok ne padne mrak i glad za otkrivanjem svega što je novo.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Sportisti počinju rano da zarađuju, postaju nezavisni i samim tim zreliji od vršnjaka. Ne sjećam se tačno ali uvijek sam bio racionalan. To su bile stipendije u juniorima Budućnosti koje smo zajednički trošili. Divili smo se prvotimcima i sanjali veliku scenu, sve ostalo je bilo sporedno.

Na čemu insistirate u poslu?

– Fudbal je timska igra u kojoj presuđuju detalji. Volim da isplaniram a fudbal je nepredvidiv, kao i život. Ko se brže adaptira i kvalitetno reaguje na novu situaciju ima veće šanse da pobijedi. Sve je važno, svaki segment je najvažniji. Srećan sam kad predvidim dešavanja i sprovedem planirano.
Koju knjigu/film biste preporučili?

– Robin Šarma je jedan od mojih motivacionih trenera i od njega učim stalno. Kad ne gledam fudbal onda čitam i to mi daje novu energiju i otvara nove vidike. Ruska književnost i Dostojevski, recimo, posebni su i moj su izbor kad idem na sigurno.

Koje jelo najviše volite?

– Nisam gurman, često me podsjete da sam preskočio obrok. Najviše uživam u postu, tada pijem čajeve i osjećam se odlično.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Da bi bila prava ljubav mora da traje. Da bi nešto trajalo mora da se njeguje. Porodica i fudbal su isped mene i ako za njih učinim sve onda sam zadovoljan i dobijam energiju da idem dalje.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Nikola Tesla je bio umjetnik i povezivao je ideje naučnika i umjetnika. On je mnogo dao, a mogao je i više. Energija nas pokreće a svima nam fali da prikupimo pozitivnu i odbacimo negativnu koliko je više moguće. Vjerujem da bi on i danas ljude činio srećnijim.

Putovanje koje pamtite?

– Teško je izdvojiti jer baveći se fudbalom putovao sam puno, Jordan je deseta zemlja u kojoj živim i radim. Kina je posebna, Skandinavija se ne zaboravlja, ali jedno porodično putovanje u Firencu svima izmami osmijeh i prijatno sjećanje.

Pjesma Vašeg života je?

– Rekao sam da je posao trenera da se brzo adaptira i reaguje na novu situaciju. Tako je i sa muzikom, uživam u njoj i trudim se da svaki dan bude pjesma. Pjesma Fejsalijevih navijača je pokretač koji nas je nosio do tri trofeja ove sezone. To je muzika u kojoj trenutno uživam.

Mn.M.
Foto: Privatna arhiva

2 Responses to NEBOJŠA JOVOVIĆ U OGLEDALU: Fudbal je nepredvidiv kao i život