ART PREPORUKA

NAJVEĆA SMOTRA U REGIONU: Otvoren 23. Sarajevo Film Festival

Foto: Sarajevo film festival

Na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu sinoć je zvanično otvoren 23. Sarajevo Film Festival (SFF), na kojem će biti prikazano ukupno 235 filmova iz 54 zemlje.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra ranije je najavio da je SFF međunarodni festival s fokusom na region.

Ovogodišnji SFF donosi 43 svjetske i 23 međunarodne premijere. Biće prikazano 111 dugometražnih, 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Selektor Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić predstavila je sinoć ovogodišnje filmove iz takmičarskog programa.

Kako je kazala, u svim programima Festivala ukupno će biti prikazano više od 120 filmova iz regije.

Foto: Anadolija

-To SFF čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije – poručila je Tataragić.

Među tri filma koji će na 23. SFF-u imati svjetsku premijeru, pored “Buđenje dana” (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Rumunija) “Meda ili ne tako sjajna strana stvari” nalazi se i film “Zrno” (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

Nakon uspješne svjetske premijere na Montengro film festivalu u Herceg Novom, crnogorski film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” u Sarajevu će imati predstavljanje regionu.

Ostvarenje u režiji Zorana Markovića Zonja, rađeno po scenariju Aleksandra Radunovića Popaja, biće prikazano u okviru selekcije Predpremijere, u subotu, 12. avgusta u 21:45 sati u multipleksu Sinemy City.

Riječ je o selekciji 29 filmova iz regiona i ostatka Evrope koji svoj bioskopski život počinju na jesen.

Što se tiče filmova iz regiona, pretpremijeru na SFF-u imaće i film “Agape” hrvatskog reditelja Branka Šmita, sa Goranom Bogdanom u ulozi sveštenika pedofila.

Foto: Sarajevo film festival

Posebnu pažnju publike privući će premijera pilot epizode serije “Senke nad Balkanom” autora Dragana Bjelogrlića.

Na filmski festival u Sarajevu ove godine dolaze i istaknuti reditelj Oliver Ston i slavni britanski komičar Džon Kliz, kojima će za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Organizatori očekuju se da će hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta od 11. do 18. avgusta odabrati prijestonicu BiH za mjesto odmora i uživanja u atmosferi koja iz godine u godinu šalje drugačiju sliku iz tog grada, ali i iz BiH.

Prvi SFF održan je 1995. godine, da bi u godinama koje su uslijedile ponio titulu prestižnog medjunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regionu.

Izvor: rtcg.me

kud duga