ART PREPORUKA

PROMOCIJA ROMANA IVANE DIMIĆ: Na prvom Ljetopisu kao dramaturg, a na tridesetom kao romanopisac

Foto: Studio Petović

Aktuelna dobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku, Ivana Dimić, bila je gost Večernje scene Barskog ljetopisa u okviru kog je promovisala upravo nagrađeni roman „Arzamas“. Promociju je moderirala profesorica književnosti i bibliotekar savjetnik, Radmila Bulatović.

Roman „Arzamas“ publici pažnju privlači prvo svojim enigmatičnim naslovom, koji je zapravo toponim, označitelj mjesta u Rusiji koje je Staljin pretvorio u grad za naučnike, za pravljenje atomske bombe. Ipak, u romanu on nije referentan kao prostorna odrednica, već postoji na drugoj, simboličkoj ravni.
– Arzamas ne označava prostor u Rusiji. To se ime odnosi na citat iz Šklovskog, ali je zapravo sklop samoglasnika i suglasnika u toj riječi i značenje koje joj je Šklovski dao ono što je meni odgovaralo da bude naslova knjige – kazala je Dimić objašnjavajući odnos tog naziva i sadržine romana.
,,Arzamas” tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija – odnos kćeri i majke. Autorka objašnjava da je tema „pronašla“ nju, budući da je sama punih devet godina njegovala dementnu majku, a sedam godina je tu neveselu realnost transponovala najprije u obilje dramskih dijaloga, a potom pretakala u ovaj, „žanrovski neuhvatljiv“ roman, kog kritika određuje kao priču o ljubavi, bolesti i smrti koje su svojevrstan „arzamaski užas“. Nasuprot veze između njene literature i biografije koja je očigledna, Ivana Dimić naglašava da tema zapravo nije presudna, ni u ovom, ni u bilo kom drugom djelu.

Foto: Studio Petović

– Bitan je način na koji obrađujete temu da bi se nešto kvalifikovalo kao književno vrijedno djelo ili ne. Ja sam pisala o nekim dubokim ljudskim osjećanjima koje se tiču svakog čovjeka, jer svaki čovek ima majku i onda je nema. To ima veze sa mojom ličnom pričom, ali to nije bitno, jer nešto što pretenduje da bude književnost treba se tiče čitaoca. Ja sam htjela da kažem da je ljubav jača od smrti – kazala je autorka koja je na kraju razgovora sa novinarima podsjetila na činjenicu da je bila gost i prvog Barskog ljetopisa, ali u svojstvu dramaturga predstave koju je tada izvodio Atelje 212.
Za njeno predstavljanje na 30. izdanju ovog festivala na kome je gostovala kao romanopisac publika je pokazala veliko interesovanje, pa su sinoć Barani promociju ispred Dvorca kralja Nikole pratili u velikom broju.

Književni prikaz romana „Orkanski visovi“ uoči premijere predstave Dore Ruždjak Podolski

Uoči velike premijere pozorišne produkcije Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom – „Orkanski visovi“, za koju je po motivima istoimenog romana Emili Bronte dramatizaciju uradila Stela Mišković, a režiju potpisala Dora Ruždjak Podolski, biće organizovano književno veče posvećeno ovom klasiku engleske i svjetske književnosti. Prikaz romana zakazan je za utorak, 18. jula na platou ispred Dvorca kralja Nikole sa početkom u 21h. O „Orkanskim visovima“ će govoriti Marija Petrović Martinović, profesorica engleskog jezika i Maja Simović, profesorica srpskog jezika i književnosti, kao i Stela Mišković dramska spisateljica koja će posebno govoriti o radu na predstavi „Orkanski visovi“ koji se prvi put dramatizuju na Balkanu. Veče se organizuje kako bi se čitalačka i pozorišna publika podsjetila ili pak upoznala sa sadržajem, umjetničkom vrijednošću i kvalitetom „Orkanskih visova“, koji je prvi je i jedini roman engleske književnice Emili Bronte. Smatra se remek djelom engleske i svjetske književnosti i jednom od najljepših ljubavnih priča svih vremena. Ipak, kada je objavljen 1848. godine, naišao je na podijeljena mišljena kritičke javnosti. Viktorijanski kritičari su, recimo, bili šokirani prikazom onovremenog viktorijanskog društva i  brutalnošću priče o ljubavi Ketrin Ernšo i Hitklifa, osveti, tajnama, unutarnjim previranjima ljudskog bića i najukorjenjenijim parotivurječnostima sudbine čovjeka. Tek kasnije, ovaj roman dobija slavu engleskog, a potom i svjetskog klasika. 

Premijera predstave je zakazana je za 20. jul na sceni u Starom Baru od 21:30h, dok su termini repriznih igranja: 21, 22. i 23. jul.

kud duga