ART PREPORUKA

ART: Preminuo glumac Martin Landau

foto: Suzanne Plunkett/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Martin Landau, zvijezda televizijske serije ,,Misija: Nemoguće” iz 60-ih godina prošlog vijeka, a koji je u karijeri osvojio Oskara za najboljeg sporednog glumca u filmu ,,Ed Wood” Tima Bartona, umro je u nedelju u 89. godini, javlja agencija Hina.
Landau je umro u medicinskom centru UCLA u Los Anđelesu uslijed neočekivanih komplikacija tokom kratke hospitalizacije zbog nepoznate bolesti, objavio je njegov publicista Dik Gatman.
Landau je 1995. godine osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu Tima Bartona ,,Ed Wood”, u kojem je tumačio zvijezdu horor filmova Belu Lugošija.
Za prestižnu akademsku nagradu bio je nominovan još dva puta – za ulogu u filmu Frensisa Ford Kopole ,,Tucker”, kao i u ,,Zločinima i prestupima” Vudija Alena.

Bio je i prvi izbor kreatora kultnih ,,Zvjezdanih staza” Džina Rodenberija za ulogu legendarnog Mr. Spoka, ali ulogu je na kraju ipak dobio Lenard Nimoj.

Landau se 50-ih družio sa zvijezdama kao što su Džejms Din i Stiv Mekvin, a studirao je pod poznatim Liom Strasbergom.

Njegova karijera uključivala je brojne uloge na filmu, televiziji i pozorištu i još je bio aktivan u ovoj deceniji, navodi Reuters.

Izvor: HINA/Danas.rs

kud duga