KULTURA PREPORUKA

PODGORIČKO KULTURNO LJETO: Klasika u srcu grada

Na koncertu pod nazivom „Klasika na trgu II“, sinoć je na Trgu nezavisnosti nastupio Crnogorski simfonijski orkestar predvođen maestrom Grigorijem Kraskom.

Koncert je realizovan u okviru „Podgoričkog kulturnog ljeta”, u saradnji Glavnog grada i Muzičkog centra Crne Gore, koji su nakon prošlogodišnjeg izuzetno uspješnog i posjećenog nastupa CSO-a nastavili saradnju i poput brojnih svjetskih metropola svim građanima Podgorice i ovog puta omogućili jedinstven ugođaj na centralnom trgu. Osim u Podgorici, u sklopu programa Kreativna Evropa, CSO je koncerte ovog tipa održao takođe u tivatskom Centru za kulturu (novembar 2016) i nedavno na Gradskoj rivi u Tivtu u okviru Svjetskog dana muzike.

Približavanje

Koncertni program za ovu priliku obuhvatio je stavove iz najpopularnijih djela klasičnog repertoara, prevashodno žanra opere. Maestro Krasko je vrlo pažljivo odabrao repertoar kako bi se što direktnije uspostavila komunikacija i interakcija sa podgoričkom publikom. Cilj organizatora i izvođača je približavanje klasičnog zvuka publici različitih starosnih dobi (posebno mlađoj populaciji), zatim širenje auditorijuma i umanjivanje predrasuda kojih još uvijek ima kod izvjesnog broja ljudi, kada je klasična muzika u pitanju. Uzimajući u obzir brojnost publike, koja se sa svakom sezonom u CNP-u uvećava, do ovog cilja se predanim radom i zalaganjem maestra Kraska i članova orkestra postepeno i dolazi. Kvalitet izvedbi prepoznatljivih melodija, voluminoznost orkestarskog zvuka i posebna angažovanost naših muzičara bili su dovoljni razlozi da ih nakon zvaničnog dijela programa publika pozove na bis. Nakon Dvoržakove „Slovenske igre br. 1“ maestro Krasko je pozvao sve prisutne da učestvuje u „izvođenju“ čuvenog „Radecki marša“ Johana Štrausa Starijeg, kojim je uz ogroman aplauz i ovacije zaključen koncert.

Iskustvo

Kao što se sinoć potvrdilo, prisustvo na koncertu za slušaoce uvijek predstavlja nezamjenljivo iskustvo i poseban doživljaj, međutim, raduje činjenica da je nacionalna televizija prepoznala značaj ovog događaja i omogućila direktan prenos za sve one koji nijesu u mogućnosti da budu na koncertu u Podgorici. Kako su naveli iz Muzičkog centra Crne Gore, koncerti ovog tipa u planu su i u drugim crnogorskim gradovima, za čiju je realizaciju, međutim, potrebno uložiti dodatna sredstva zbog troškova scensko-tehničke postavke koji prate koncerte na otvorenom.

Izvor: cdm.me