KULTURA

BARSKI LJETOPIS: Ovacije za “Novo doba” Dina Mustafića

Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo za svoju izvedbu predstave “Novo doba”, autora Vuka Boškovića, reditelja Dina Mustafića, a u (ko)produkciji Bitef teatra iz Beograda i ArtHub-a iz Sarajeva, sinoć su u punom amfiteatru Starog Bara nagrađeni stajaćim ovacijama zadovoljne publike. Na taj način otvoren je i pozorišni program 30. Barskog ljetopisa.

Ovaj komad, nastao po motivima knjige eseja Viktora Ivančića „Radnici i seljaci“, kroz mozaičan niz scena u kojima se prepliće nekoliko povezanih priča, tematizuje probleme društava zaglavljenih u vječitoj tranziciji: terete mračne ratne prošlosti, nasilnost sprege vlasti i kriminala, divljačke privatizacije, rasulo porodica, siromaštvo, nemoć, i sveopšti poraz etičnosti i ideala, u širem kontekstu evropske i svjetske krize. Takva tematika i odlična postavka na sceni motivisala je selektorku pozorišnog programa, Maju Mrđenović, da upravo ovu predstavu uvrsti u zvaničnu selekciju takmičarskog dijela Festivala. To se pokazalo kao dobra odluka, s obzirom na brojnost publike, koja je, kako je primijetio Ermin Bravo komentarišući nastup na Ljetopisu, pametno pratila sve vrijeme.

„Inače ne igramo u ambijentalnom prostoru, ali ovaj prostor ima intimu koja odgovara za ovu predstavu. Čini mi se da je publika sve jako lijepo i pametno pratila, tako da nam je ovo bilo lijepo iskustvo i lijepo izvođenje”, kazao je Bravo.

Izvođenje „Novog doba“ imalo je za cilj da pošalje jasne poruke autora i reditelja komada, a to je da smo „pojedinačno i kolektivno ostali zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. Ovo je samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju. Novo doba je groblje etičkog idealizma“. Ipak, postoji nada da još nije posve došlo „Novo doba“ Dina Mustafića, i da je možda baš sad, kako glasi i posljednja replika u predstavi „došlo vrijeme da stvari konačno krenu na bolje“.

Ovu „tešku“, ali efektnu priču iščitavamo iz glumačkih bravura bezimenih i tipiziranih likova, iako psihološki iznijansiranih, kojih je više nego glumaca, pa tako svako od njih tumači po dva lika čak i onda kada su ona dijametralno suprotna. Svi su sve vrijeme na sceni, iako nijesu sve vrijeme aktivni, što ne znači da su bez funkcije, kao ni pojednostavljena scenografija, kojom se glumačka ekipa sama poigrava.

„Ja volim i da gledam kolege dok igraju, da znam na šta se naslanja moja scena, koji je kontekst sljedeće i to što svi igramo po dva lika koji su na neki način i antipodi jedan drugom, tako da se zrcale jedan u drugom na jedan vrlo poseban način. Predstava je i intimna, ali i daje jedan poseban stil u kom se može igrati i spontano tako da je prirodno, ali i zahtjevno u isto vrijeme, ali za nas glumce je izazov i ljepota“, prokomentarisao je Ermin Bravo nakon sinoćne izvedbe komada „Novo doba“.

Sljedeća predstava u okviru Večernje scene Barskog ljetopisa je predstava Centra za kulturu Tivat: Penelopijada (režija Dragana Varagić), zakazana za ponedjeljak, 26. jun u 21:30h na sceni u Starom Baru.

Izvor: cdm.me