KULTURA

CNP: Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra na Velikoj sceni

Nakon veoma uspješnog koncerta u Parizu, Crnogorski simfonijski orkestar će u ponedjeljak, 19. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta prirediti posljednji koncert u desetoj sezoni. Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti kompozicije: Brandenburški koncert broj 6 u B-duru, Johana Sebastijana Baha, „Žalobna muzika” za violu i gudače Paula Hindemita i Simfonija broj 6 u h-molu, Dmitrija Šostakoviča. Solističke dionice na koncertu će tumačiti: violista Mihail Bereznjicki – zaslužni umjetnik Rusije, Uroš Lapčević, vođa viola u Crnogorskom simfonijskom orkestru i dr umjetnosti Vesna Đokić na čembalu.

GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista. Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine kao i djela domaćih autora.

UROŠ LAPČEVIĆ (Beograd, 1978) završio je studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Petra Ivanovića i Pante Veličkovića. Svirao je u orkestru „Stanislav Binički“ i orkestru RTS u Beogradu, kao i međunarodnom omladinskom orkestru Ju-goistočne Evrope sa sjedištem u Sarajevu. Intezivno se bavi kamernom muzikom. Kao član brojnih kamernih sastava nastupao je širom Crne Gore i Srbije. Tokom 2011/2012 bio je angažovan kao saradnik u nastavi na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od 2014. godine nastupa kao vođa viola u okviru Operosa festivala klasične muzike i opere. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja, a poslednje četiri sezone angažovan je kao vođa grupe viola.

MIHAIL BEREZNJICKI violu počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je kao violinista sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima.

Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M. S. Glezarove i N.G. Beškine, a postdiplomske studije je završio u klasi J. A. Bašmeta. Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja od kojih se ističu V. Bellini u Italiji (1990) laureat takmičenja L. Tertis u Engleskoj (1997), takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi.

Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr.

Od 2002. do 2016. godine radio je kao docent na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije.

VESNA ĐOKIĆ (1986, Nikšić) srednju muzičku školu završila je u Podgorici, a Muzičku akademiju na Cetinju u klasi profesora Borisa Kraljevića i Vladimira Bočkarjova. Specijalističke i doktorske studije klavira završila je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara. U toku školovanja osvojila je veliki broj priznanja i nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističe specijalna nagrada na takmičenju Eastman young artists piano competition u Americi (2004).

Kao solista i u kamernim sastavima nastupala je u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i Americi. Studijske 2015/2016 godine, izabrana je u akademsko zvanje umjetničkog saradnika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Izvor: cdm.me