ART SLAJDER

DANILOVGRAD: Otvorena izložba radova Ele Božović ,,Prostor i vrijeme“

Izložba radova Ele Božović pod nazivom ,,Prostor i vrijeme” otvorena je večeras u Domu na Rsojevici u Danilovgradu.
Predsjednik ogranka Matice crnogorske u Danilovgradu Žarko Mališić rekao je da poslije 15 godina ponovo prezentuje rad Ele Božović. Prije ovoga to je učinio 2002. u Kotoru.
– O njenom stvaralaštvu reći ću da imam osjećaj da su njene slike eksplodirale u skladbi duginih boja – rekao je Mališić.
Karikaturista Luka Lagator istakao je da Božović strašću svog stvaralaštva u velikoj mjeri dodiruje stvarnost, polazeći pri tome od psihološkog, ali i ontološkog, koje se već samo po sebi nameće, tako da, oslanjajući se na princip ,,dovoljnog razloga“, nema želje, a ni potrebe da eksplicira, da posebno upućuje na to ,,što je pjesnik htio da kaže“.
– Ovo potvrđuje i činjenica da su njene slike uglavnom bez naslova, čime sebe želi osloboditi određene narativne stege i obavezivanja da robuje motivu, dok u isto vrijeme omogućava posmatraču da se sam izbori sa dilemama koje se mogu javiti prilikom posmatranja slike. Ela, pomoću određenih tajnih znakova i samo njoj znanih kodova, uspijeva da dopre do suštine i da nam se predstavi na svojstven način, po čemu je prepoznajemo – kazao je Lagator.
Vijugave forme, dodao je otvarajući izložbu, stvaraju ekspresivne sadržine iz kojih treba pronaći izlaz, što može biti podjednako intrigantno i za autorku i za posmatrača.
– To je dominantno i na najnovijim radovima, gdje je sasvim jasno da tu Ela suvereno vlada prostorom provlačeći nit, poput Arijadninog konca, nalazeći tako izlaz iz složene situacije u koju se, svjesno ili nesvjesno, upušta – smatra Lagator.
Autorka Ela Božović kaže za MNE magazin da prvi put izlaže u ovom Domu.

-Ovaj prostor  me je negdje i pokrenuo da napravim baš ovdje izložbu. Po rodu sam Brajović, potičem iz Bjelopavlića, te je ovo svojevrsni povratak korijenima-rekla je Božović.
Večeras je, dodaje, izložila više od četrdeset radova, akvarela, pastela, koji su nastajali dvije decenije.
– Poslije toliko godina napravite odabir i te slike želite da vidite u jednoj galeriji najedno. Moja je bila ona ,,vrijeme je majstorsko rešeto“ i smatram da je vrijeme najbolji sudija i jedini kojem  vjerujem. Sudija u smislu ne samo slike, nego vrijeme je sudija kad je u pitanju riječ. Iako je različita tehnika i ona vam daje različite impresije, suština je ista – rukopis je taj koji povezuje cijelu ovu izložbu – ističe Božović za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.


Početna energija i ideja koja ovdje postoji, kazala je za naš portal, je proizašla iz stvarnog života, iz proživljenog, iz nečeg što je nenaučeno, iz spontanog koje je kontrolisano, sa elementima emotivnog, psihološkog. Po njoj, forma proizilazi iz suštine, a to je život i stvarni svijet. Božović naglašava da stremi da sliku oslobodi narativnog, objašnjavajućeg, ,,čak do te mjere da nekim slikama ne dajem imena“.
Večeras je svoj talenat predstavio  i Elin sin Aleksandar Božović odsviravši Listovu kompoziciju ,,Mađarska rapsodija br. 2“ na bijelom ,,petrof“ klaviru.
Profesorica Muzike Suzana Vukosavljević kazala je da mnogi koji se bave muzikom ne postignu toliko koliko je Aleksandar Božović postigao do sredine druge decenije.
– Često se kaže da poznate i uspješne ne treba posebno predstavljati. Ja ne mislim tako. Ako neko sa samo 12 godina uspije da dva puta svira u Karnegi holu, ako osvoji najprestižnije nagrade, državne i internacionalne, svakodnevno trebamo govoriti o njemu. Aleksandar svakom svojom notom i izvedenom kompozicijom potvrđuje stav da se život ne mjeri brojem udisaja, već stvarima koje nam oduzimaju dah – kazala je Vukosavljević.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga