ART SLAJDER

MIRJANA BOBIĆ-MOJSILOVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Najvažnija pobjeda je kad pobijedimo sebe

Foto: Dejan Kalezić

Književnica, pjesnikinja, novinarka i slikarka Mirjana Bobić-Mojsilović sinoć je na 12. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja predstavila roman ,,Tvoj anđeo čuvar”. Vladalo je veliko interesovanje, pa je autorka i nakon promocije ostala da potpisuje knjige i razgovara sa poštovaocima njenog djela.
Ovdje vrijedi još jednom napomenuti da roman govori o psihičkom zlostavljanju, strahu i usamljenosti. Za njega psihoterapeut dr Zoran Milivojević ističe da bi svaka žena trebalo da ga pročita. I to govori mnogo o ovom štivu.
Bobić-Mojsilović, prilikom rada na ovom djelu, došla je do podatka da se poremećaj koji ima ovakav zlostavljač naziva narcisoidni poremećaj ličnosti. Strah je, kaže, emocija kojom se najviše vlada, ali isto tako dodaje i da je snaga ženskog roda.
– Metaforički je to kao da vam priđe sekta koja vam prvo ispriča neke bajke. Naravno, svako želi da čuje bajku, svako želi da pronađe nekoga ko će da ga razumije. Zlostavljač je inače uvijek visokointeligentna osoba koja nepogrešivo prouči svoju žrtvu i otkrije gdje su joj slabe tačke i na to ,,puca“. Onog trenutka kada potencijalna žrtva i najmanje spusti gard kreće se sa jednom strašnom metodom kao u sekti, a to je nikad ne stavlja primjedbe žrtvi, ali stavlja primjedbe u vezi sa svim onima koji čine život te žrtve – opisala je profil zlostavljača Bobić-Mojsilović na promociji.
Nakon promocije autorka se odazvala  našem pozivu za intervju.
Slogan ovog sajma je ,,Imamo svijet za tebe”. Kakav je Vaš svijet knjige bio u djetinjstvu i kada se desio taj trenutak kada ste odlučili: ,,Želim da budem  pisac.”?
– Nisam to nikada tako odlučila, da želim da budem pisac. Moja prva knjiga je zbirka kratkih priča. Pravim ironični otklon prema sebi kao piscu ljubavne priče i prema ljubavnoj priči per se. Poslije toga sam napisala roman ,,Dnevnik srpske domaćice” koji je imao ogroman uspjeh i to se potrefilo sa trenutkom kada sam izgubila posao i nisam imala druge izvore prihoda. Tako da sam tada bila prinuđena da živim samo od pisanja i tako je bilo maltene do danas. Ja sam i dalje slobodan umjetnik. Ovo je moj 11. roman koji sam promovisala. Objavljeno je 20 knjiga i tih 20 knjiga sve sam sama izdala, osim ovog posljednjeg romana. Sada je ,,Laguna” objavila, poslije romana ,,Tvoj anđeo čuvar” i 60. izdanje, reprint romana ,,Dnevnik sprske domaćice”, tako da sam tek kad sam počela da živim od pisanja, shvatila da sam pisac. Do tada nije to bilo pitanje odluke nego pitanje potrebe, intimne i stvarnosne.
Da li postoji knjiga koja Vas je promijenila?
– Moja knjiga? Pa, sve su me na neki način mijenile. Mislim da sam rasla s mojim knjigama i da su one moje intimne dileme u određenim fazama mog života na neki vrlo suptilan način upletene u tkivo mojih romana i mojih priča, ma o čemu da se radi u njima. Uglavnom je to priča o spasavanju vlastitog života kroz knjige. To rade moji junaci na sve moguće načine u vezi sa knjigama – pisanjem, čitanjem i druženjem s piscima.

Foto: Dejan Kalezić

Ko je Vaš anđeo čuvar?
– Mislim da je moj anđeo čuvar moje vaspitanje. To je jedna, rekla bih, prvo skromnost koju sam naslijedila od roditelja. Mislim da je to nešto što pripada cijeloj mojoj generaciji. Drugo, marljivost, vrednoća. Ideja da u životu apsolutno ne postoji prečica, odnosno da je svaka prečica uvijek na kraju mefistofelovska i da ne postoji ništa što se vlastitim radom ne može dobiti. Pričemu, mislim da je najveći dobitak u samom procesu rada to da vam još uvijek igra u stomaku to dijete koje nije ubila stvarnost i to je najveća nagrada. To su moji anđeli čuvari. Radoznalost, spremnost da se igram, spremnost i hrabrost da rušim razne društvene ograde.

Mirjana Bobić Mojsilović i novinarka MNE magazina (Foto: Nikola Nikolić)

Roman ,,Tvoj anđeo čuvar” govori o psihičkom zlostavljanju. Kako preokrenuti to ,,Ne mogu zbog djece, ne mogu zbog porodice, ne mogu zbog okoline” u ,,Snaga je ženskog roda, a strah je muškog roda.”?
– Kada bi žene čitale ovu knjigu, shvatile bi jednu stvar – nema razgovora sa zlostavljačem. Što bi rekla jedna psihološkinja: ,,Žena kad odluči, kad shvati da ima ogromnu snagu, ona prekine odmah.” Nama je Bog uvijek dao da biramo. Dao nam je mogućnost izbora – da li biramo ropstvo koje je u vezi s nekom sigurnošću, čak i navika je jedna vrsta sigurnosti, ili biramo slobodu i neizvjesnost? Biramo da li želimo da budemo srećni ili nesrećni. Ako želimo da budemo srećni, mi taj lanac moramo da prekinemo. A kako ga prekidamo? Moramo da shvatimo da imamo snagu koja je svakako ženskog roda.
Kažete u romanu: ,,Svi čeznu za ljubavlju, ali romantična osjećanja su danas nedopustiva, o tome se ne govori, to je nepristojno, ovo je kultura pobjednika, a pobjednici ne čeznu ni za čim, oni imaju sve. Tašne, automobile i druge gluposti.” Šta se desilo s nama ljudima da smo došli do ove tačke?
– Ne gine se od toga kad izgubimo u životu niti su pobjednici zaista pobjednici. Pobjednik je, po meni, onaj koji na vrijeme, dok još nije kasno, nauči da razluči bitno od nebitnog, a mi mislimo da su pobjednici uglavnom kad smo pobijedili nekog drugog. To je totalno nebitno. Najvažnija je pobjeda kad pobijedimo sebe.
Bojana Radonjić

kud duga