ART SLAJDER

RIZNICA NARODNE TRADICIJE ZA BUDUĆNOST: Jubilej Folklornog ansambla KIC-a ,,Budo Tomović” za pamćenje

Tradicija je riznica koja ostaje za buduća pokoljenja, a koliko je bogata pokazao je sinoćnji koncert Folklornog ansambla KIC-a ,,Budo Tomović” na svečanosti povodom 70 godina njegovog postojanja.
Ansambl sa najdužom tradicijom u Glavnom gradu, priredio je veče za pamćenje. Oko 120 učesnika podsjetilo je na važnost i ljepotu tradicije igrom i pjesmom u jubileju pod sloganom ,,Riznica narodne tradicije za budućnost!”.
– Poslijeratni titogradski poletni ,,Budovci” utabali su naše umjetničke staze neponovljivim žarom i entuzijazmom. Današnja, generacija 21. vijeka, nastavlja 70-godišnju bogatu tradiciju, plijeni očuvanjem autentičnosti igre i pjesme, ljepotom i koraka i stasa i glasa, obrazovanjem, spektakularnošću nastupa – rekla je na početku večeri direktorica KIC-a ,,Budo Tomović” Snežana Burzan.
Ona je, otvarajući svečanost, istakla da je ,,ova gradska institucija uvijek bila pravi umjetnički mravinjak folkloraša, muzičara, pjevača, voditelja, pisaca, slikara, recitatora i glumaca, DODEST-ovaca, FIAT-ovaca, političara, ministara, direktora i novinara”.
– Pravi rasadnik talenata, mjesto sastanaka, druženja za cio život, ostvarenja snova, prvih ljubavi i sklopljenih brakova, djece, od kojih sam i ja jedno – kazala je Burzan.
KIC je danas, zaključila je ona, ponos Glavnog grada, uz obećanje da će i dalje baštiniti narodnu tradiciju i biti, s pogledom u budućnost, promoter talentovanih stvaralaca i vrijednosti nove evropske Podgorice.
Program je, uz podsjećanje voditelja, glumaca Žane Gardašević i Jovana Dabovića na Podgoricu i Crnu Goru nekad i sad, počeo Igrom iz Spiča – Vrsutom, u koreografiji Ablaha Abdovića, Vlaškim igrama, u koreografiji Desanke Đorđević i Igrama iz Boke Kotorske (Škaljara i Dobrote), u koreografiji Hasana Cana Đečevića. Bilo je to pravo uživanje za oči, a to najbolje potvrđuju aplauzi i ,,bravo!” nakon svake igre.
Gromoglasnim aplauzom na scenu i sa nje potom su ispraćeni pjevači Branka Šćepanović, koja je otpjevala ,,Vasojevku”, i Zoran Kalezić, koji je publiku podsjetio na pjesmu ,,Tamo gdje ognjišta dime”.
Na scenu su opet stupili folkloraši koji su izveli Vesele Šopske igre, u koreografiji Dragomira Kljaca Vukovića, Igre iz okoline Leskovca, u koreografiji Desanke Đorđević, te Šokačke igre, u koreografiji Dragomira Kljaca Vukovića.
Publika je sa Žutim Serhatlić potom zapjevala ,,Ašik mahalu”, dok je pravo oduševljenje izazvalo prelijepo izvođenje ,,Mlade Jelke” 11-godišnje Đine Mićović. Aplauzi su trajali tokom cijelog izvođenja, a čuli su se i povici ,,bravo!”.
Svoje ,,vatreno krštenje” imao je i ,,KIC pop hor”, pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića. U svom prvom nastupu članovi hora praćeni su držanjem ritma rukama i aplauzima u pjesmama ,,Jedna zima sa Kristinom”, ,,Devojko mala”, ,,Balerina”, ,,Let it be” i ,,Simply the best”. U horu smo vidjeli i mnoga poznata lica- profesoricu flaute u školi ,,Vasa Pavić” Lelu Pešić, dizajnerku Slobodanku Seku Martinović, voditeljku Dušicu Vugdelić i direktoricu KIC-a Snežanu Burzan.
Veče je završeno Igrama iz stare Crne Gore u koreografiji Ablaha Abdovića, te uručivanjem plakete direktorki KIC-a koju joj je dodijelio predsjednik Skupštine Udruženja folklornih ansambala Crne Gore Lazar Božović.

Podsjetimo, umjetnički direktor i koreograf Folklornog ansambla KIC-a ,,Budo Tomović” je Hasan Cano Đečević, a šef Narodnog orkestra je Šukrija Žuti Serhatlić. Tekst za ovu svečanost pisao je književnik Zuvdija Hodžić, garderoberka je bila Bukurija Radončić, asistenti koreografa Emin Đečević i Mirsad Ademović, majstor tona Nemanja Klikovac, majstor svijetla Dražen Milić, dok je tehničku podršku dao PG Sound.

This slideshow requires JavaScript.


Tekst i foto: B.R.

kud duga