ART SLAJDER

TIJANA DAPČEVIĆ: Sa Holsijem ću raditi album na kojem će biti i crnogorske tradicionalne pjesme

Pjevačica Tijana Dapčević juče je boravila u Podgorici gdje je na Mercedes-Benz Fashion Week Montenegru predstavila novu pjesmu ,,Reset“. Rado je prije početka manifestacije  pristala da govori za MNE magazin. Pričala nam je o tome kako nikad nije kasno da se ostvare snovi, o balkanskom mentalitetu, o najdražoj replici iz filma ,,Maratonci trče počasni krug“, o tome koliko joj je značila pobjeda na festivalu ,,Sunčane skale“ u Herceg Novom prije 15 godina, o saradnji sa Ronom Holsijem i  otkrila da će upravo sa njim raditi projekat na kojem će pjevati crnogorske, makedonske, srpske, bosanske, hrvatske i slovenačke tradicionalne pjesme.
Dio ste žirija muzičke emisije ,,Nikad nije kasno“. Koliko je bitna ta poruka da zaista nikad nije kasno da slijedite svoje snove, da ne odustajete od njih?
– Nikada ne treba odustati od svojih snova. Uvijek treba da se prate snovi, to što želiš, ostvariće ti se sigurno. Sto posto, nema priče dalje, tako da ja sam pobornik toga da nikad nije kasno da osvojite ,,oskara“, nikad nije kasno i da snimite pjesmu koju ste zaslužili još prije 17 godina (smijeh). Nikad nije kasno za mnogo stvari.
Ovdje ste da predstavite novu pjesmu ,,Reset“. Koliko je bitan taj ,,reset na duši“ i koliko je teško doći do toga da resetujete, da kažete ,,dosta“?
– Ništa nije teško, samo treba biti hrabar. Sve je jednostavno, kad bolje razmislite, samo treba željeti, treba znati, treba čvrsto stajati na nogama. I onda kad riješite, riješili ste.

Igrate u makedonskoj seriji ,,Prespav“. Je li teško prespavati i pobjeći od tog balkanskog mentaliteta? Ili ne treba uopšte bježati, jer ,,to smo mi”?
– Apsolutno, odgovorila si sama na pitanje. Nisam pristalica prespavljivanja, nego jednostavno prihvatiti koliko-toliko, ne u ogromnoj mjeri, stvari onakve kakve su, probati promijeniti nešto, prvenstveno na sebi i oko sebe. Ne treba prespavati, nego se boriti za svoje pravo pod suncem.
Trideset pet godina je od filma ,,Maratonci trče počasni krug“. Koja je Vaša najdraža replika?
– ,,Ajde!“ (smijeh). ,,Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti“ (smijeh). Ima mali milion replika. Ja sam bila dio predstave ,,Maratonci trče počasni krug“ na ,,Zvezdari“, gdje je napravljena ženska podjela. Bile smo ,,Maratonke“, nismo bili ,,Maratonci“. Igrala sam Bilju Pitona. Velika odgovornost je bila na meni da preuobličim lik koji je na ovaj svijet donio veliki Zoran Radmilović, ali sam to uradila, naravno pomoću Dušana Kovačevića, i Milice Kralj koja je režirala taj komad, da sve prebacim u 21. vijek. Sve se dešava u 21. vijeku, pa sam ja bila udovica člana Zemunskog klana koja ne samo što iskopava grobove, jer Topalovićke rade za nju, nego i diluje drogu. Tako da je izuzetno nervozna jedna gospođa bila u pitanju (smijeh).
Petnaest godina je od Vaše pobjede sa pjesmom ,,Negativ“ na ,,Sunčanim skalama“. Koliko Vam je u to vrijeme značila ta pobjeda?
– Značila mi je mnogo. Iz ove perspektive na priznanja pretjerano ne trzam, ali u to vrijeme mi je izuzetno značila prva nagrada na ,,Sunčanim skalama“, pogotovo što je bila priča da će jedan drugi izvođač da pobijedi, koji je trebalo da bude namješten. Međutim, desilo se da sam ja pobijedila, tako da mi je mnogo značilo u tom trenutku. A priznanje, ne toliko prva nagrada koliko 15 godina poslije toga se pjesma pjeva i dalje, traži se u klubovima i meni je stalno traže na terenu, tako da ta pjesma još nije umrla, na svu sreću.
Kako je došlo do saradnje sa Ronom Holsijem u pjesmi ,,Jovano Jovanke“?
– Nemam pojma. Ja obično volim da kažem da ništa nije slučajno. Nije slučajan taj susret Rona i mene. Mi smo se upoznali prije godinu kod zajedničkih prijatelja, a zimus smo obnovili taj susret gdje je on došao na ideju. ,,Znaš kako“, kaže, ,,ja sam naučio onu pjesmu ,,Jovano Jovanke, makedonsku“. Ja kao: ,,Molim?“ ,,Ja bih volio da snimim to sa tobom.“ ,,Ajde.“ I mi smo bukvalno za 20 minuta snimili pjesmu, a sljedećih sat smo napravili ,,scenografiju“ kod naše drugarice Ivane kući i snimili i video klip. Sad, pošto vidimo da je divan fidbek, da je genijalno prihvaćena ta pjesma i uopšte ta saradnja, planiramo da uradimo cio projekat gdje ćemo pjevati i makedonske i srpske i bosanske i crnogorske pjesme. U potrazi smo za Hrvatskom i za Slovenijom, tako da ćemo da napravimo jedan balkanski projekat. On makedonske pjesme zna bolje od mene. Nevjerovatno. A inače je čovjek iz Amerike, iz Merilenda, živi u Los Anđelesu i tu radi za ,,Disney“, piše crtane filmove. Totalno nevjerovatno, čovjek nema veze ni sa Evropom ni sa Srbijom ni sa Makedonijom. Zaljubio se u jednu Srpkinju i zato dolazi s vremena na vrijeme u Beograd i zato je on vjerovatno tako prije sedam godina počeo da upija sve te naše melose. Rekla sam mu na kraju, kad smo sve to snimili: ,,Alo, bre, ti si Makedonac!”

Bojana Radonjić
Foto:
B. Šekularac

kud duga