ART PREPORUKA

VIDEO: Kapetanovićev film ,,Sredinom” prati životni put Dina Merlina

Film ,,Sredinom” režirao je Emir Zumbul Kapetanović, a on upoznaje gledaoce sa životnim putem Edina Dervišhalidovića, poznatijeg kao Dino Merlin, koji je jedna od najvećih balkanskih zvijezda pop muzike svih vremena.

Njegova biografija je ujedno i svjedočanstvo o burnom životu Balkana, u kojem, osim ratova, postoje i neke ljepše veze, one koje se osjete kroz muziku i odnos publike prema zajedničkim muzičkim zvijezdama.

– Obično kad čujem da prave film o nekome, pomislim na najgore – ili da je mrtav, ili da je njegovo već davno prošlo, tako da, kad su mi Zumbul (režiser filma Emir Zumbul Kapetanović) i ekipa iz Al Jazeere došli s prijedlogom da rade film nakon što je krenula turneja ,,Hotel Nacional”, nije mi bilo dobro – kazao je Dervišhalidović na promociji filma u Sarajevu.
Pomislio sam ili da se šale, ili da su me počeli otpisivati, dodaje.
– Ali, eto, još sam živ, umjetnost koju pravim još je živa i veliki broj ljudi to prepoznaje. Pričao sam u jednom dahu, u jednom danu i naravno da tako ne možete ispričati sve, niti se svega sjetiti. Neke važne događaje i ljude sigurno sam nenamjerno preskočio.

Iako Al Jazeera Balkans, po riječima producenta filma Seada Kreševljakovića, u skladu sa svojim sloganom ,,Give a voice to the voiceless” (Dajmo glas onima bez glasa), najviše prostora posvjećuje životu običnog čovjeka koji preživljava u turbulentnom svijetu koji nas okružuje, ponekad odstupa od tog principa, kako bi u nerijetko sumornom balkanskom okruženju ukazala na njegovu svjetliju stranu.

Jedan od takvih primjera, tvrdi, jeste i Dino Merlin, muzičar koji je na krilima uspjeha na nekadašnjoj jugoslavenskoj pop-sceni uspio, uprkos ratu i destrukciji, istrajati u svom životnom opredjeljenju i postati stvarna pop-zvijezda u državama nastalim raspadom Jugoslavije.

Ekipu ovog filma čine: Režija: Emir Zumbul Kapetanović, Direktor fotografije: Amel Đikoli, Ton: Adis Baždarević, Izvršni producent: Riad Hasović, Montaža: Emir Z. Kapetanović, Asistent montaže: Denis Crvčanin, Saradnik na scenariju: Džejna Avdić, Rasvjeta: K-LIGHT Sarajevo, Producent / Al Jazeera Balkans: Sead Kreševljaković, Grafički dizajn: Muamer Adilović, Modeling: Hasan Bajramović, Animacija: Adnan Halvadžija, Fotografija: Edvin Kalić.

Produkciju potpisuje Alhemija Film za Al Jazeera Balkans.
U saradnji sa Al Jazeerom MNE magazin objavljuje link na kojem možete pogledati cio dokumentarni film nakon sinoćnje TV premijere: http://balkans.aljazeera.net

kud duga