ART PREPORUKA

KOMEMORACIJA U ,,ATELJEU 212”: Pjesmom i suzama oprostili se od Madžgalja

komemoracija foto milorad milankovic (4)_1000x0Veliki broj glumaca okupio se danas na komemoraciji na sceni „Mira Trailović“ u ,,Ateljeu 212” da oda posljednju počast glumcu i muzičaru Marinku Madžgalju. On je bio član ansambla ,,Atelje 212” posljednjih šest godina.
U ,,Ateljeu” su se čuli jecaji.
Direktor ,,Ateljea 212” Branimir Brstina pozvao je okupljene da se oproste od Madžgalja minutom ćutanja.
Tan2016-3-29_123031632_0_1000x0
– Ove riječi koje ću sada reći, radije bih odćutao. Opraštamo se od tebe, druže moj. Širok osmijeh, oči koje igraju i duh koji te oplavljuje… Tu si negdje, blizu nas. Bio si mlad i zdrav kao ruža – rekao je direktor ,,Ateljea 212” Branimir Brstina.
Glumac Andrija Milošević priznao je da je ukrao mnogo fora od Madžgalja. 
– Možda će tako on kroz mene nastaviti da živi. Mnogo sam ga volio. Izmislio sam predstavu samo da bih igrao sa njim – kazao je Milošević, Madžgaljev kolega i prijatelj.
komemoracija foto milorad milankovic 2_1000x0

Kroz suze sa Madžgaljem oprostio se njegov dugogošnji kolega i prijatelj voditelj Ognjen Amidžić.
– Marinko i ja smo se slučajno upoznali i postali prijatelji. Proveli smo nevjerovatnih 13 godina zajedno. On bi tražio da pričam gluposti da bismo se smijali, ali ne mogu. Ovo mi je nešto najteže u životu. To je najtalentovaniji čovjek koga sam poznavao, u svim sferama – rekao je Amidžič.
Amidžić je sa Madžgaljem bio dio grupe ,,Flamingosi”. Večeras će svoju emisiju ,,Ami Dži šou” posvetiti njemu.
– Uvijek je kasnio i bio je lijenj za sve što je radio… Ja sada čekam da će se pojaviti jer je zakasnio. Ako je Marinko umro, kao što kažu da jeste, onda čovjek stvarno umire tek kad ga zaborave. Ja te, brate, neću zaboraviti – kazao je Amidžić.
Madžgaljeva profesorica sa klase je rekla da svi treba da budu ozareni što su imali Marinka, njegov talenat, njegovu ljepotu i bezrezervnu ljubav.
Glumica Jelena Đokić je, u potresnom oproštaju u kojem je rasplakala sve u dvorani, poručila da je Madžgalj stvarao ,,život životniji od života samog”.
– Hvala što si stvorio pravac ,,Madžgaljizacije”. Tvoj cilj je bio da nam izmamiš osmijeh, Da mogu – umrla bih sad od smijeha za tebe, Maki moj. Tješimo se mi kolege danima da smo bili privilegovani da budemo sa tobom. Hvala ti što si trpio moje falširanje, hvala ti što mi dolaziš u snove. Tebe je, striko, baba ostala željna – poručila je Đokić.
Rediteljka sa kojom je sarađivao je ispričala da je Marinko umio da zakasni na probe, ali da joj je sada žao što nije više kasnio.
– Srećan put, Marinko – rekla je.
Glumac Aleksandar Srećković Kubura jedva je smogao snage da govori. Kazao je da i dalje ne može da izbriše Marinkov broj iz telefona.
– Ne mogu da se lišim nijednog djelića Marinka. Bio je pun života, kao da je znao da mora brzo da ga živi. Bio je drug i brat. Sada reči nema. Nijednu riječ neće pratiti njegov osmijeh, samo tuga. Ja ću sada dugo da ćutim. Ljubi te brat – rekao je Kubura.
Tamara Krcunović obratila se prisutnima u ime Marinkovih drugara sa klase.
– Pregršt sjećanja na Marinka od drugova sa klase. Maki, hvala ti za smijeh, smijeh, smijeh. Hvala ti što si nam zadao standarde. Čujem te Maki kako pjevaš… Nasmijao si se Maki, rekao si ,,vidimo se”. Pogledom i osmijehom si me ubijedio da si dobro – rekla je u potresnom govoru Krcunović.
Gorica Popović rekla je da ne umije i ne želi da se oprosti od Marinka.
– Odlazak je nepodnošljiv i besmislen. Da je nebo znalo koga nam oduzima… Biser, deliju. Na pogrešnog si se namjerila, smrti. Ali, prijatelju, čuvamo te – rekla je Popović.
Gordan Kičić prisjetio se zajedničkih trenutaka sa Madžgaljem.
– Mili moj, mogao si sve… Divio sam ti se. Bio si car i šmeker. Volio si da te vole i obožavali su te. Tugu i bijes izražavao si samo na sceni. Nedostajaćeš mnogo. Volim te, batice moj – rekao je Kičić.
Pušten je insert iz serije ,,Ranjeni orao”, u kojem Marinko pjeva numeru ,,Kradem ti večeri rane”.

Roditelji, prijatelji, kolege i porodica oprostili su se od Madžgalja uz numeru Zdravka Čolića „Svadbarskim sokakom“, čiji je autor Đorđe Balašević, a koju je Madžgalj pjevao u predstavi ,,Brod plovi za Beograd”.

Mirjani Madžgalj, Marinkovoj majci, pozlilo je na samom početku komemoracije, a okupljeni su joj ukazali pomoć.
Komemoraciji su prisustvovali ministar kulture Ivan Tasovac,  Jelisaveta Seka Sablić, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Dragana Mićalović, Olga Odanović, Marko Živić, Vuk Kostić, Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Dejan Lutkić, Irfan Mensur, Rada Đuričin, Dragan Vujić Vujke, Mirka Vasiljević, Petar Božović, Svetislav Bule Goncić, Gorčin Stojanović, Kalina Kovačević, bivša supruga Dubravka Mijatović sa kojom ima kćerku i drugi.

This slideshow requires JavaScript.


Glumac Marinko Madžgalj preminuo je u subotu u 37. godini od raka pankreasa, od kojeg je operisan u avgustu prošle godine. Iako se nakon toga činilo da se glumac oporavlja, ljekari nisu željeli da daju prognoze.
Ostaće upamćen kao vrstan komičar, voljeni kolega i veliki čovjek. Ostvario se u mnogim ulogama, bio je član dua ,,Flamingosi” koji je osnovao sa Ognjenom Amidžićem, a veliki trag je ostavio u seriji ,,Crni Gruja”.
Madžgalj će biti sahranjen na Novom bežanijskom groblju, a opelo je zakazano za 14.30 sati.
Izvor: Blic.rs/Alo.rs 
Foto: D. Ivanović/RAS Srbija/ Milorad Milanković

kud duga