ART PREPORUKA

ART: Suze na podgoričkoj premijeri filma ,,Agnus dei” u KIC-u

DSC_0011Suze su obilježile sinoć podgoričku premijeru filma ,,Agnus Dei” albanskog režisera Agima Sopija u KIC-u ,,Budo Tomović“.
– Htio sam da vam zahvalim od srca. Po onom što ste ostali do kraja, vjerujem da vam se film svidio. Našoj publici nije se baš svidio. Vjerujem da ipak ovo nije produženi dio publike u Prištini – kazao je Sopi nakon poklanjanja publici u KIC-u.
Glumac i koproducent Seljami Taraku zahvalio je na divnom prijemu i aplauzu.
– Ovo danas samo podsjeća na vaše gostoprimstvo kad smo pobjegli od rata – rekao je Taraku.
DSC_0013
Žaklina Oštir nije se obratila publici. Ona je u nedavnom intervjuu za MNE magazin istakla da misli da je ono što je film preporučilo svijetu, a dobio je 67 nagrada  do sada, samim tim i njena uloga Marije, zapravo jaka priča, koja je uz to univerzalna, a na kraju, ili na početku, istinita.
– Ne mogu reći da je lik koji igram u tom filmu najpozitivniji, ali sam ga ja branila jakim razlozima, koje sam pronašla u sebi. Čovjek je, nažalost, zbog povrijeđenog ponosa, ili nemogućnosti da ima ono što želi, u stanju da napravi mnogo loših stvari, pa i svojim najvoljenijima – istakla je tada Oštir.
DSC_0012
Direktorica KIC-a Snežana Burzan zahvalila je svima što su ,,napravili jedan ovakav film.“
– Žaklina, hvala još jednom što si omogućila da se povežemo. Ovaj film je osvojio oko 70 prestižnih nagrada, prikazan na oko 150 festivala, red je da ga vide u Podgorici i Crnoj Gori. KIC je uradio što je mogao i hvala vam svima – rekla je Burzan.
Voditeljka je bila Mirjana Maja Popović.
Ovaj film upravo je ono o čemu govori Oštir – jaka, univerzalna priča. Potresna, koja pokazuje svu besmisao osvete, laži i rata. Priča u kojoj nema pobjednika. Samo pakao, ludilo i prokletstvo.
Jedna od početnih scena ukazuje na cjelinu filma.
Kada glavna junakinja Marija stiže autobusom na Kosovo, saznajemo da je Dan mrtvih.
Marija odlazi kod Dina, koji je nekada bio ljubav njenog života, međutim, ljubav između njih morala je da bude zabranjena i tajna, jer on je Albanac. On joj govori da ima kćerku kojoj je dao ime Marija. Razgovaraju o sinu Petru. On joj zamjera što je udata za Srbina…
Za sve što se događalo akterima u ratu i van njega, za sve razloge zbog kojih su počinili ono što jesu, neka bude razlog i da pogledate ovaj film.
Jer su svi akteri u njemu, na ovaj ili onaj način, ,,jagnjad božja”, kako glasi prevod filma.
B.R.

kud duga