ART SLAJDER

PODGORICA: Ministar kulture Pavle Goranović otvorio Tradicionalnu izložbu ULUCG u okviru obilježavanja sedamdeset godina postojanja  

umjetnicki-paviljon– Tradicija vrijedna poštovanja obavezuje nas da se podsjetimo na Milunovićev, Lubardin i doprinos ondašnje plejade uglednih crnogorskih autora afirmaciji ove vrste stvaralaštva. Stoga moramo posebno uvažavati način na koji su nam crnogorski umjetnici podarili mnoštvo različitih umjetničkih svjetova i pri tom očuvali jedinstvo profesije i asocijacije koja ih okuplja – rekao je ministar kulture Pavle Goranović otvarajući večeras u Umjetničkom paviljonu u Podgorici Tradicionalnu izložbu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u okviru obilježavanja sedamdeset godina postojanja tog udruženja.
On je istakao da je od osnivanja 1946. godine, djelovanje Udruženja ostavilo autentičan trag u crnogorskom kulturnom prostoru i šire i da je značajno uticalo, ne samo na kretanja i razvoj likovne scene, već i na svakog umjetnika u Crnoj Gori.
– U ovom galerijskom prostoru gotovo da nije bilo postavke koja nije nadahula publiku i pobudila interesovanje struke. Mnoge od tih izložbi bile su početak stvaralačkog puta, povodi za dalja promišljanja i prezentaciju značajnih imena crnogorske umjetnosti. Snaga duhovnosti i uvjerljivost izraza zastupljenih umjetnika nesumnjivo je odraz izuzetnih kreativnih potencijala Udruženja i nezaobilazne uloge koje ono ima svih ovih godina. Uvjeren sam da će Udruženje nastaviti svoju uspješnu misiju, u čemu će Ministarstvo kulture sa svojim institucijama biti pouzdan partner – poručio je Goranović.
umjetnicki-paviljon_06
Regionalni stručni žiri uručio je nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda“ u tri kategorije i to Jovani Vujović za skulpturu, Stefanu Todoroviću za sliku i Goranu Ćetkoviću za crtež-grafiku.
– Današnji dan je, pored jubileja, važan i zbog drugih stvari. Danas je na Cetinju potpisan Protokol između srodnih udruženja iz regiona čiji su predstavnici ovdje naši gosti i koji su ujedno bili članovi komisije za dodjelu ovogodišnjih nagrada. Ove godine nagrada za najbolju izložbu je izostala jer nismo ni u kom dijelu željeli da utičemo na odluku žirija – rekao je predsjednik ULUCG Igor Rakčević.
On je istakao da ono što je novina u radu udruženja i za regionalno djelovanje jeste to da će od danas imati ozvaničene načine saradnje kao što su razmjena izložbi, razmjena informacija o relevantnim stvarima, slobodni i bolji tretman umjetnika i umjetnina i razvojni ton čitavog projekta koji bi trebalo da izrodi jednu vrstu saveza ili koalicije koja će brinuti o boljitku umjetnika i boljem tretmanu umjetnosti u Crnoj Gori, regionu, Evropskoj uniji i na globalnom nivou.
umjetnicki-paviljon_02
Predsjednik ZDLUS Aleš Sedmak smatra da je potpisivanje Protokola od velikog značaja.
– Drago mi je da smo uspjeli da ga realizujemo i potpišemo. Te stvari smo dugo pripremali i danas je taj čin završen. Konferencija na Cetinju bila je izvanredna i nadam se da će se ovakve konferenciji događati u drugoj zemlji, a možda i ovdje u Podgorici – rekao je Sedmak.
Predsjednik HDLU Josip Zanki izrazio je svoje mišljenje o potpisivanju Protokola kroz citat, po njemu, jednog od najvažnijih evropskih filozofa ,,koji je vjerovali ili ne, Slovenac, a u hrvatskoj je velika zvijezda”, Slavoja Žižeka.
– ,,Ne raditi ništa, nekad je najveći zločin što možemo učiniti”, rekao je on. Stoga, mi smo danas nešto napravili, potpisali okvir za saradnju i u to ime, radujem se tome – istakao je Zanki.
Predsjednik DLUM Hristijan Sanev rekao je da ne želi da krije emocije, te da mu je vrlo drago što večeras prisustvuje ovoj manifestaciji ,,sa domaćinom Igorom Rakčevićem koji je sve nas skupio ovdje da bi započeli u umjetnosti praviti više nego što su ova udruženja pravila svako pojedinačno.”
Svoje zadovoljstvo izrazili su predsjednik ULUS prof. Dušan Rusalić i predsjednik ULUBiH prof. Admir Mujkić.
Radove su večeras predstavili 127 članova Udruženja na tradicionalnoj izložbi.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto:
B. Šekularac

kud duga