DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

TO BUDVA: Porast posjeta za četiri odsto, sjutra stiže ,,Balkanski karavan”

budvanska rivijera– Na današnji dan u Budvi boravi 18.202 gosta, što je za četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine. Hoteli bilježe veću posjećenost za pet procenata, a privatni smještaj za jedan odsto. Gosti nam u najvećoj mjeri stižu iz Rusije, Srbije, Njemačke, Francuske i Poljske – saopšteno je iz Turističke organizacije Budve.

Podsjećamo, sjutra u Budvu stiže takozvani ,,Balkanski karavan”, jedinstveni projekat predstavljanja turskih vrijednosti, koji će posjetiti još Ohrid, Tiranu, Skoplje, Prizren, Mostar, Sarajevo i Beograd. Program počinje u 17 sati na trgu ispred Starog grada, a tom prilikom, ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip posjetiće Budvu kako bi pružio podršku ovom interesantnom projektu.

,,Balkanski karavan” je 7. septembra krenuo iz Turske, a umjetnici će pokazati turske narodne igre, teatar i Semu – ples derviša. Na sceni će takođe biti predstavljena umjetnost lijepog pisanja-hatat (krasnopis), zatim umjetnost obrade bakra, umjetnost ukrašavanja stakla i nešto sasvim posebno – Ebru umjetnost, odnosno umjetnost slikanja na vodi. Sastavni dio programa biće i predstavljanje tradicionalne turske kuhinje.

Cilj ovog projekta, koji su zajedno realizovali opština Kućukćekmeđe i Institut Yunus Emre, jeste da se narodu Balkana, turistima i turskim državljanima nastanjenim na ovim prostorima, približi turska kultura i podsjeti na korijene, poboljša saradnja između ovih zemalja i predstave vrijednosti Turske.

Turistička organizacija opštine Budva pružila je punu podršku u dijelu organizacije i realizacije promotivne manifestacije turske kulture ,,Balkanski karavan”.

Prir. B.R.