ART ART_IZDVOJENO

GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST U DANILOVGRADU: Filmovi o podizanju ekološke svijesti

ekoloski-festival-filma-_-press,,Green Montenegro International Film Fest” biće održan od 25. do 27. juna u Danilovgradu, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u KIC-u ,,Budo Tomović“.
Biće prikazano devet ekoloških dokumentarnih filmova iz Crne Gore i svijeta – ,,Više od meda“ iz Švajcarske, ,,Zemlja smeća“ iz Velike Britanije i Brazila, ,,Lovci na mine“ iz Crne Gore i Italije, ,,Između rijeke i ljudi“ iz Crne Gore, ,,Posljednji ulov“ i ,,Vrh“ iz Njemačke, ,,H20mx“ iz Meksika, ,,Voda do grla“ iz Hrvatske i ,,Bicikla protiv automobila“ iz Švedske.
– Imali smo sreću da dobijemo upravo ove filmove. Posljednji filmovi stigli sudanas i titluju se na crnogorski. Sve će se ovo dešavati u starom bioskopu ,,Zeta“ gdje sam ja gledao svoje prve filmove, pored rijeke Zete, u Centru za kulturu koji je ovih dana renoviran – kazao je umjetnički direktor festivala Slobodan Marunović.
Jedan od razloga nastanka i kreiranja ovog festivala, ističe Marunović, jeste činjenica da će iduće godine biti 25 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.
– To je skoro četvrt vijeka. Pitanje koliko se krenulo s tom idejom, koliko je ta ideja u vremenu i prostoru tranzicije i balkanskih sukoba mogla biti na pravi način valorizovana i realizovana. Mi smo ti koji treba svojim potomcima da ostavimo ovaj prostor ne samo čist, ekološki i fizički, nego da ga očistimo duhovno, da svojim potomcima ne ostavimo hipoteku podjela, zavada ideoloških, građanskih, religioznih i bilo kakvih kojih smo svjedoci u vremenu u kojem živimo – rekao je Marunović.
Prateći programi su Izložba meda i pčelinjih proizvoda Saveza pčelarskih udruženja Crne Gore koja će biti priređena na otvaranju ispred sale gdje će biti prikazivani filmovi, 27. juna biće održana Panel diskusija „Crna Gora ekološka država“ ReSPA – Regionalne škole za državnu upravu na kojoj će učestvovati bivši ministri ekologije, NVO i predstavnici Ministarstva životne sredine i na taj način pokrenuti stvari sa mrtve tačke.
Planinarsko sportski klub „Prekornica” iz Danilovgrada i SRD „Montenegro tim“ iz Nikšića popeće se na Spušku glavicu i masovno doći na projekciju filma ,,Vrh” koji upravo govori o planinarenju.
– U pregovorima smo danas da na zatvaranju festivala biciklisti sa raznih strana dođu na projekciju filma ,,Biciklom protiv automobila”, tako da će se kretati kroz sami grad, napraviti nekoliko tura i atmosferu i uvertiru za ovaj film – kazao je Marunović.
Član Savjeta festivala dr Mihailo Burić rekao je da ima puno razloga zašto je Danilovgrad odabran za grad u kojem će ovakav festival biti održan.
–  Danilovgrad je prepoznat po mnogim projektima kao što su Spuško ljeto, Rijekom Zetom, donacije za uređenje prostora od Ujedinjenih Emirata, donacije preko IPA programa za obnovljenu infrastrukturu. Danilovgrad je bio pilot vrlo uspješnog projekta Evropske unije za održivi razvoj i životnu sredinu. Gradonačelnik Danilovgrada je juče proglašen najboljim gradonačelnikom jugoistočne Evrope – rekao je Burić.
On je dodao da je ovo globalni projekat.

B.R.

kud duga