ART PREPORUKA

DARKO DRLJEVIĆ: Spalio sam knjigu Bonton za djecu

Crnogorski karikaturista Kolašinac Darko Drljević napisao je prije desetak godina knjigu Bonton za djecu, ali je neće objaviti. Karikaturista je, kako kaže, nedavno ovo djelo prijavio na konkurs Ministarstva kulture kako bi dobio novac i izdao je, ali je njegov projekat odbijen. Darko je nakon toga spalio!

darko drljevic

Darko Drljević

– Konkurisao sam kao samostalni umjetnik da dobijem sredstva u sklopu projekata od značaja za kulturu Crne Gore. E, ako jedna vrhunska ilustrovana knjige za djecu nije od značaja onda ne znam šta je. Sad više nema knjige i nek je nema-kaže karikaturista.

On navodi kako je do sada učestvovao na ovom konkursu tri puta. Uložio je, kako kaže, mnogo truda, ali mu se nije isplatilo.

-Znate koliko je samo trebalo vremena da se skeniraju radovi, da se pošalju razni zahtijevi i molbe… Sad znam da nema knjige i tako je najbolje. Kod Ministarstva je ima na CD-u, ali je ne vraćaju i neka je-kaže Darko.

On priča da upravo crta karikaturu koju će da pošalje za učešće na festivalu u Španiji. Sprema još brojne radove, jer dobija pozive od raznih internacionalnih festivala karikature.

kud duga