ART PREPORUKA

POZORIŠTE: Mjuzikl o grupi ,,Kinks” osvojio najviše ,,Olivije” nagrada

Nagrade ,,Olivije” za najbolja pozorišna ostvarenja uručene su večeras u ,,Rojal opera hausu“ u Kovent Gardenu.

_82270670_sunnyafternoon1

Detalj iz mjuzikla ,,Sani afternun”

Apsolutni pobjednik je priča o grupi ,,Kinks” pod nazivom ,,Sani afternun” (Sunny Afternoon). Priznanje za izvanredan doprinos muzici uručeno je članu ,,Kinksa“ Reju Dejvisu. ,,Sani afternun” najbolji je novi mjuzikl. Nagrada za najboljeg glumca u mjuziklu pripala je Džonu Dangledišu ulogu Reja Dejvisa, dok je priznanje za najbolju mušku sporednu ulogu u mjuziklu dobio Džordž Megvajer za ,,Sani afternun”.

Priznanje za najbolje ponovno izvođenje dobila je predstava ,,Pogled sa mosta“ (A View from the Bridge), dok je najbolja predstava u oblasti komedije ,,Predstava koja je pošla po zlu“ (The Play that Went Wrong). Nagrada za najbolju komercijalnu predstavu pripala je ,,Biku“ (Bull). Nagrada za najbolje osvjetljenje uručena je Havardu Harisonu za ,,Grad anđela“ (City of Angels). Priznanje za najbolji zvuk pripalo je Garetu Ovenu za mjuzikl ,,Memfis“ (Memphis), dok je najbolji scenograf Es Devlin za rad u mjuziklu ,,Dno“ (The Nether). Najbolji kostimograf je Kristofer Oram za ,,Vulf Hol“. Najbolja nova predstava je ,,Kralj Čarls Treći“ (King Charles III).

Angela-Lansbury-Ol_3264797b

Anđela Lenzbi u 89. godini dobila prvog ,,Olivijea”

 

Najbolju sporednu ulogu ostvario je Natanijel Parker u predstavi ,,Vulf Hol“ (Wolf Hall), dok je najbolju žensku sporednu ulogu imala Anđela Lenzbi u ,,Bezbrižnoj duši“ (Blithe Spirit). Ovo je bila njena prva ,,Olivije“ nagrada i zbog toga je rasplakala i podigla na noge sve u sali.

Najbolja nova opera je ,,Pjevači iz Nuremberga“ (The Mastersingers of Nuremberg), dok je priznanje za izvanredan doprinos operi uručeno Ričardu Džonsu za režiju predstava ,,Djevojka sa Golden Vesta“ (The Girl of the Golden West), ,,Pjevači iz Nuremberga“ i ,,Rodelinda“ (Rodelinda).

Posebno priznanje za doprinos pozorištu uručeno je Silvi Giljem i Kevinu Spejsiju.

Najbolji glumac je Mark Strong za ulogu u predstavi ,,Pogled sa mosta“, dok je najbolja glumica Penelopi Vilson za rolu u predstavi ,,Odvedena u ponoć“ (Taken at Midnight). Najbolji režiser je Ajvo van Hov za predstavu ,,Pogled sa mosta“.

Najbolja glumica u mjuziklu Kejti Brejben za ulogu pjevačice Kerol King, dok je nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu pripala Lorni Vord.

Nagrada publike pripala je mjuziklu ,,Zla“ (Wicked).

Najbolje plesne predstave su ,,Ulica Vandenbranden 32“ (32 Rue Vandenbranden) i ,,Julija i Romeo Matsa Eksa“ (Mats Ek's Juliet and Romeo), dok je priznanje za izvanredno dostignuće za ples pripalo Kristal Pajt za koreografiju ,,Slika tebe iščezava“ (A Picture of You Falling) i ,,Polaris“.

Najbolja zabavno-porodična predstava je ,,Soare“ (La Soiree), dok je nagrada za najboljeg pozorišnog koreografa uručena Serhiju Truhilju za mjuzikl ,,Memfis“.

Nagrada za najbolje ponovno izvođenje mjuzikla pripalo je ,,Gradu anđela“.

Nagrade ,,Olivije“ britanski su ekvivalent brodvejskim ,,Tonijima“ i dodjeljuju se za dostignuća u londonskom pozorištu, mjuziklu, plesu i operi.

B.R.

Foto:

kud duga