ART SLAJDER

DARKO DRLJEVIĆ: Crtam karikaturu za festival na Kipru

Jedan od najboljih svjetskih karikaturista Kolašinac Darko Drljević ovih dana crta karikaturu na temu ,,maslina”, koju će da kandiduje za takmičenje na međunarodnom festivalu na Kipru. Darko za MNE magazin kaže  kako je krajnji rok da pošalje rad mjesec dana.

darko drljevic

Darko Drljević

 

-Šaljem ga za dva ili tri dana kada završim. Imam nekoliko gotovih radova, nekih ideja, ali još nijesam zadovoljan. Kada se ja sebi nasmijem, e, onda je to to –kaže karikaturista.

Darko Drljević često na raznim svjetskim festivalima učestvuje kao član žirija, pa zato navodi da zna koji radovi pobjeđuju. Ako rad nije dobar i duhovit, ne šalje ga. Sprema se i za učešće na internacionalnom festivalu u Turskoj.

oliva -mother (1)

Kako je Drljević predsjednik Udruženja karikaturista Crne Gore, kaže kako su uradili projekat za Podgoricu, ali čekaju da ga odobre nadležni. Karikaturisti žele da u centru Podgorice od svojih radova, koji su dobili razne nagrade u svijetu, naprave murale.

-Pun je grad murala, ali to baš i nijesu murali. Više ima grafita, ali, boga mi, i škrabotina. Mislim da se ne smije dozvoliti svakome da u centru grada pravi slike, a da ne pričamo o njihovim porukama-kaže Drljević.

On navodi kako bi, recimo, bilo dobro da naprave sliku na zidu Karvera.

-To bi bio primjer kako treba da se pravi mural, da je slika likovno jaka i da ima duhovitu poruku. Ako mi ne znamo šta je to, znaju stranci sigurno i mislim da je to dobra poruka –kaže crnogorski karikaturista.

On ističe kako se jedan njegov rad nalazi na fasadi zgrade u Danskoj i da možemo isto da primijenimo i kod nas.

VIBORG, DANSKA MOJ RAD (1)

Karikatura Darka Drljevića u Danskoj na temu ,,Jesti ili ne jesti”

 

Izgleda da Drljević neće biti prepoznatljiv samo u svijetu karikature. Prije desetak godina je napisao knjigu Bonton za djecu, ali još nije odštampana. Kaže da je uradio projekat i predao ga Ministarstvu kulture. Čeka odgovor.

-Ako prođe, lijepo bi bilo da objavim knjigu. U njoj je opisano kako dijete treba da se ponaša u svakoj prilici –kaže karikaturista.

kud duga