ART SLAJDER

MIRA BANJAC: Svaka nova uloga je novi početak

mira-banjac-2Mira Banjac je glumačka legenda koja je ostavila neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji. Jedna je od rijetkih koja se čak, i u devetoj deceniji ne odriče svoje glumačke misije. A ona glasi: ,,Dok radim, ja i živim“. Biografija ove srpske glumice je impozantna. Dobitnica je brojnih priznanja, između ostalog Sterijine nagrade, statuete ,,Joakim Vujić”, Oktobarske nagrade Novog Sada, zatim nagrade ,,Pavle Vuisić”,  ,,Dobričin prsten” , i ,,Žanka Stokić”. U godini u kojoj slavi jubilej sedam decenija glumačke karijere, vraća se na male ekrane ulogom u seriji Zvezdara, a za MNE magazin kaže da je uskoro čeka i snimanje dva nova filma.

Glumite u novom projektu reditelja Dragoslava Lazića. Kažite nam nešto više ulozi u seriji ,,Zvezdara“?

– To je priča o urbanoj Beograđaki u godinama, koja živi u svom svijetu. Hotel koji joj je ostavljen u nasljedstvo, uzet je od nje za vrijeme rata. Ona se bori da ga vrati.  A uz to ima ,,sumnjivu“ rodbinu koja od nje pokušava da izvuče pare. No, ona to odmah sve shvata. U toj priči ima mnogo nepravde. Ovo je jedna interesantna tema sa elemenima komedije i tragedije.

Koliko ste slični liku Milunke koji tumačite u ovoj seriji?

– Nemamo nikakve sličnosti. Nikada se ni sa jednim likom koji sam igrala nijesam poistovjećivala. Jedno je da glumac da sve od sebe da tu ulogu donese na pravi način, a  drugo da se poistovjeti sa istim. Kada završim sa ulogom tu prestaje svaka moja povezanost  sa likom. Svaka nova uloga je novi početak.

Da li Vam ponekad nedostaje rad u pozorištu. U jednom intervjuu ste rekli da ste ta vrata zatvorili kad ste otišli iz Ateljea 212?

– Sa tom pričom sam završila, kao što ste rekli. Ne nedostaje mi rad u pozorištu. Moje godine mi to ne dozvoljavaju. Na drugi način to nadoknađujem, često idem da gledam predstave, družim se sa kolegama. Pozorište traži ozbiljnog čovjeka koji je spreman da radi od jutra do mraka. Nijesam sigurna da bih mogla mjesec da provedem na probama, da putujem i svako veče imam predstave. Snimanje serije i filma je nešto potpuno drugačije. Nekolika dana radim, pa nekolik0 odmorim. To je mnogo lakše.

Da li Vas u ovom periodu  čekaju novi poslovni angažmani?

– Radiću dva nova filma. Jedan sa hrvatskim rediteljem Matanovićem u Kninu. Ne smijem da otkrivam više detalja o tome. Uskoro će sve biti poznato. Dok radim, živim – po ovoj rečenici sam poznata. A kada ne snimam uvijek nešto po kući spremam.

kud duga