SLAJDER ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Mladi u Crnoj Gori sve više usvajaju zdrave stilove života

 

 

zdrava-hrana– Sve je više mladih  koji  spontano počinju da razmišljaju o zdravlju,  pravilnoj ishrani i   načinu primjene zdravih stilova života- kaže  za MNE magazin  internista dr Biljana Savić, vlasnica ordinacije ,,Balans” u Nikšiću. Danas su, prema njenim riječima, velike mogućnosti za prihvatanje zdravih stilova života,  informacije iz ovih oblasti su  dostupne, samo ih treba  znati pravilno upotrijebiti  u svoju korist.

– Ukoliko razvijemo prema sebi jedan nježan odnos, pun ljubavi, ostalo će da se posloži samo. Odlučićemo da se hranimo zdravom hranom umjesto one brze, štetne i vještačke. Pokrenućemo život, jer pokret jeste život, umjesto da sjedimo cijeli dan – na poslu, kod kuće, pred računarom i televizorom. Ukoliko  je neko do sada bio pušač, treba da donese i sprovede odluku da tu nepogodnost zauvijek ukloni iz  života. Isto važi za pretjerane količine alkohola. Kada se ovo sve sprovede, mala je vjerovatnoća da će vam trebati ljekar. Ipak, godišnji sistematski pregledi su najelegantniji način da imamo dobar uvid u svoj zdravstveni bilten- objašnjava doktorka Savić.

Ona naglašava da, kada  je zdrava hrana u pitanju, postoje neki postulati  kojih se uvijek i u svim slučajevima treba pridržavati. Prije svega bitno je da  su obroci česti i redovni, kako za djecu, tako i za odrasle.

-Standard od tri glavna obroka i dvije užine figurira već dugo. Hrana treba da bude što prirodnija, po mogućnosti da se zna ko je i na koji način proizveo. Treba   izbjegavati  uzimanje većih količina proizvoda od  bijelog brašna, suhomesnatih proizvoda, margarina, majoneza, kečapa, slatkiša, grickalica, sokova. Konzumiranje ovih namirnica treba  svesti  na najmanju moguću mjeru, što  uošte nije nemoguće uz čvrstu volju i  trening– objašnjava naša sagovornica. Ona  dodaje da je uz sve to bitna i fizička aktivnost.
fitnes_rekreacija

–   Od svakodnevnih ,,sitnica” zavisi naše mentalno i fizičko stanje.  Bitno je da znamo kad treba da usporimo  i napravimo pauzu. Ako shvatimo da nam se neće desiti ništa loše ukoliko ne pojedemo  ili popijemo prvo što nam dođe do ruke,  već smo na pravom putu. Zdrav način života je onaj kada hrani pristupimo planski i shvatimo blagodeti umjerene fizičke aktivnosti – rekla  je doktorka.

Na pitanje da li je teško realizovati sve prethodno navedeno, dr Savić kaže:

-Lakše je nešto ispričati, nacrtati, otpjevati. Kada ideja dođe do realizacije – tu nailazimo na problem tipa da fiskulturne sale nijesu u funkciji, da se ne insistira na držanju časa fiskulture, da su u samoj školi ili u njenoj neposrednoj blizini prodavnice u kojima može da se kupi uglavnom nekvalitetna užina.

 

 

 

2 Responses to ZDRAVLJE: Mladi u Crnoj Gori sve više usvajaju zdrave stilove života