ART SLAJDER

OSKARI: Dominacija Inarituovog ,,Čovjeka ptice“

Director Alejandro Inarritu accepts the Oscar for Best Director for his film "Birdman" at the 87th Academy Awards in Hollywood, California

Još jedna dodjela ,,Oskara“ je za nama.

U noći između nedjelje i ponedjeljka, prepunoj poruka, najboljim filmom proglašen je ,,Birdman“, najboljom glavnom glumicom Džulijen Murn za ulogu Ali u ostvarenju „Still Alice“, a najboljim glavnim glumcem Edi Redmejn za rolu Stivena Hokinga u filmu „The Theory of Everything“.

Najbolji režiser je Alehandro Inaritu za film ,,Birdman“, koji je dobio priznanje i za najbolje napisani originalni scenario uz Nikolasa Đakobonea, Aleksandera Dinelarisa Juniora i Armanda Bou, dok je nagradu za najboljeg kinematografa dobio Emanuel Lubecki.

Džej Kej Simons je priznanje za najboljeg sporednog glumca zaslužio za ulogu u filmu ,,Whiplash“. Ovaj film dobio je nagradu za miksovanje zvuka i najboljeg montažera.

Najbolja sporedna glumica je Patriša Arket za ulogu u ostvarenju ,,Boyhood“.

Film Vesa Andersona ,,The Grand Budapest Hotel“ osvojio je četiri ,,Oskara“ – najbolja kostimografkinja je Milena Kanonero, nagradu za najbolju šminku i frizuru zaradili su Mark Kulijer i Fransis Henon, za produkciju Adam Stokhauzen i Ana Pinok, dok je priznanje za najbolju originalnu muziku dobio Aleksandr Desplat.

Najbolje adaptirani scenario ima film ,,Immitation game“. Nagrada je uručena Grejemu Muru koji je održao dirljiv govor.

Najbolji film van američkog govornog područja je drama Pavela Pavlikovskog ,,Ida“.

,,Oskar“ za kratkometražni akcioni film pripao je ostvarenju ,,Phone call“ Meta Kirkbija i Džejmsa Lukasa, dok je najbolji kratkometražni dokumentarni film ,,Crisis Hotline: Veterans Press 1“ Elen Gusenberg Kent i Dejne Peri.

Najbolji kratkometražni animirani film je ,,Feast“, dok je najbolji dugometražni crtać ,,Big Hero 6“.

,,Oskar“ za dugometražni film uručen je Lori Poitras, Matildi Bonifoj i Dirku Viluckom za ostvarenje ,,CitizenFour“.

Nagrada za najbolje editovanje zvuka pripala je Alanu Robertu Mareju i Babu Asmanu za film ,,American Sniper“.

Nagrada za najbolje vizuelne efekte otišla je u ruke Polu Frenklinu, Endrjuu Lokliju, Ianu Hanteru i Skotu Fišeru za film ,,Interstellar“.

Priznanje za najbolju pjesmu u filmu uručeno je Džonu Ledžendu i Komonu za numeru ,,Glory“, koja je dio ostvarenja ,,Selma“. Napisali su je Džon Stivens i Loni Lin.

Bojana Radonjić

 

 

 

 

 

 

 

kud duga