ART

PLES: Boks kao inspiracija u Filadelfiji

U petak, 27. februara, u filadelfijskom ,,Frindž artsu” biće odigrana neobična plesna predstava u bokserskom ringu pod nazivom ,,Roko“. Inspirisana je Muhamedom Alijom, neorealističnim klasikom italijanskog reditelja Lukina Viskontija ,,Roko i njegova braća“ i vječitim rivalstvom istorije i mitologije.

Koreografi i režiseri su Emio Greko i Piter K. Šolten, koji rade zajedno od 1995. na pronalaženju novih formi plesa.

– Kada gledate snimke Muhameda Alija u ringu, sve to liči na ljubavnu igru prihvatanja i odbijanja. Želimo ovom predstavom i da istražimo kako to izgleda prebiti drugog čovjeka do neprepoznatljivosti – objašnjava koautor Piter K. Šolten.

Predstava je najavljena riječima: ,,bokserski meč postaje ples, ples se pretvara u bokserski meč. Braća su zaključana u vječitoj borbi ljubavi, brutalnosti i mržnje“.

Na sceni publika je, kao i na boks meču, poređana sa tri strane, dok plesači, kako kažu kritičari, izvode virtuoznu predstavu borbe i plesa, inteligentne, muževne i fizički zahtjevne, uz ogromnu kontrolu i čeličnu disciplinu pokreta tijela boksera i plesača. Sve dok neko ne bude nokautiran.

Specijalni meni

I to nije sve od ovog spektakla, postoji i meni koji je ponuđen gledaocima, a koji je za njih pripremio kulinarski šef Piter Vulsi. Jela su inspirisana predstavom. Večera i ulaznice koštaju 50 dolara.

piter vulsi

Evo šta sve u ,,The VS. menu“-u, kako ga Vulsi zove, ima:

Prva runda: Tartiflet vs. Pasta karbonara: krompir, luk, slanina; Meki sir vs. Domaćeg – Pasta, slanina, parmezan, jaja.

Drugo jelo: Losos vs. Kratka rebra: losos, sos od crnog vina; Sprženi prokelj vs. Kratka rebra u modricama i crnom vinu: Kratka rebra i pečeni krompir sa ruzmarinom.

Treće jelo: Vanila vs. Čokolada: krem od vanile; Štapići od čokolada vs. Lava kolač: sos od vanile i čokolada.

Foto: Philly.com
Video: Fringe arts

kud duga