Porto Novi
ART PREPORUKA

MARIJANA RMUŠ-DAKIĆ: U okviru ,,Jasikovačkih đerdana” ugostićemo više od 350 gostiju iz regiona i Evrope

Festival ,,Jasikovački đerdani” održaće se od 27. do 29. septembra u Beranama i okupiće više od 350 učesnika iz kulturno-umjetničkih društava iz Crne Gore, regiona i Evrope. Marijana Rmuš-Dakić, osnivač i koreograf KUD ,,Duga” iz Berana koje je organizator Festivala kaže da je program ovog Festivala lijep povod za okupljanje i druženje na sjeveru zemlje.

– Ljudi koji su sa sjevera i iz Berana znaju da se na Jasikovcu, brdu iznad Berana, nalazi spomenik borcima palim tokom II svjetskog rata. I on je u nekom specifičnom obliku koji podsjeća na vrh metka. Oko samog tog spomenika nalaze se ploče sa imenima palih boraca. Ali mi smo od takvog nekog motiva htjeli da uzmemo nešto najbolje. I da se zna da se od nečeg uvijek može napraviti radost, neki lijepi povod. Da se može pokazati kako mi čuvamo tradiciju i stvari koje su sad za nama. Da prosto pronesemo glas i igrom i pjesmom -kaže Dakić, objašnjavajući sam naziv Festivala.

Centralna manifestacija održaće se 28. septembra s početkom u 20 časova u Sportskom centru. Defile će početi u 18 i 30, tokom kojeg će glavnim trgom proći više od 350 učesnika iz zemalja regiona i Evrope.

– Učešće su potvrdila kulturno-umjetnička društva iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Grčke. Nekoliko grupa iz Afrike prijavilo se da učestvuju na ovom Festivalu, međutim, zbog raznih diplomatskih pregovora nismo još usaglasili da li će oni biti tu ili ne. Ali sama njihova namjera da se pojave  i želja da budu dio ovog događaja govori dovoljno o renomeu i kvalitetu Festivala – kaže Dakić.

Dakić ukazuje na to da su imali puno izazova u samoj organizaciji.

– Da smo odlučili da Festival organizujemo negdje drugo, a ne na sjeveru zemlje, sve bi bilo mnogo lakše, jer Berane nema smještajnih kapaciteta za toliko veliki broj ljudi. Morali smo da se snalazimo, pa će određene grupe biti smještene u Andrijevici, a neke u Rožajama. Zadovoljni smo kako smo taj dio organizacije riješili. Naša želja je bila da ovaj Festival bude neki svojevrstan poklon gradu i u tome smo uspjeli. Zato pozivam sve iz Berana i drugih gradova da dođu na Festival i prisustvom uveličaju ovaj događaj – kazala je Dakić. 

Istakla je da će njihov gost biti i gradonačelnik grada Sofadesu u Grčkoj sa njegovom grupom.

– Njihovo učešće je na neki način zahvalnica nama, jer sam i ja bila dio organizacije festivala koji je organizovan ranije ove godine kod njih i svakako će doprinijeti kvalitetu našeg događaja. Potrudićemo se da sve umjetničke grupe koje budu dio Festivala animiramo, da ih uvažimo, da ih upoznamo sa našim gradom i njegovim ljepotama. Nakon centralne manifestacije biće organizovano druženje u hotelu Berane, gdje ćemo imati priliku da se, kroz igru i pjesmu, družimo – rekla je Dakić. 

Ona se zahvalila Ministarstvu kulture i medija i Sava osiguranju koji su podržali ovaj projekat. 

PR

Foto: Privatna arhiva