ART ART_IZDVOJENO

UNESCO: Odobrena sredstva za projekat ,,Muzej žena“

 

Generalna direktorka UNESCO Irina Bokova je odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 24.114,00 američkih dolara za realizaciju projekta „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?“, kojim je NVO „NOVA Centar za feminističku kulturu“, posredstvom Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, aplicirala za Program participacije 2016 – 2017.

Odobreni projekat posvećen je nastavku aktivnosti NVO „NOVA“ koje se odnose na formiranje Muzeja žena, ali i na aktivnosti koje se odnose na promovisanje ženskog kulturnog nasljeđa uopšte.

Projekat će biti implementiran u saradnji sa Ministarstvom kulture, sa ciljem da se ojačaju institucionalni kapaciteti neophodni za osnivanje Muzeja žena, a kako bi se sprovela istraživanja i došlo do strateških preporuka o najvažnijim pitanjima u procesu osnivanja, te kako bi se doprinijelo donošenju Studije izvodljivosti o osnivanju Muzeja žena. U okviru projekta biće organizovana konferencija „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?“, kao i radionice praćene naučnim istraživanjima, posvećene različitim aspketima formiranja ove institucije i njihovim uticajima na društvenu stvarnost.

Iz kancelarije Generalnog direktorijata za spoljne odnose i javno informisanje preporučeno je da je neophodno u procesu primjene i evaluacije ovog projekta uzeti u obzir ravnopravnost polova što je u skladu sa globalnim prioritetima UNESCO. Izvršenje ovih projekata podliježe Principima i Odredbama koje predviđa Program participacije koji su propisani u dokumentu 37 C/Rezolucija 72.

Odobreni projekat se nalaze na Listi odabranih projekata koja je sačinjena kao rezultat konkursa UNESCO Programa participacije 2016-2017. Crnogorska nacionalna komisija prijavila je ukupno pet projekata koji su zadovoljavali kriterijume za prijavu propisane od strane UNESCO.

kud duga