ART PREPORUKA

SONJA RAŽNATOVIĆ PRED PROMOCIJU ROMANA: Potčinjena žena je stvar prošlosti

_dsc7656-2

Plejadi novih crnogorskih autora i ljubitelja pisane riječi nedavno se pridružila i Podgoričanka Sonja Ražnatović sa romanom ,,Jana, samo privremeno u bloku 9” koji je objavljen u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja, u okviru biblioteke Savremena proza. Sonja radi u crnogorskom Telekomu i iako po obrazovanju inžinjer, ljubav prema knjizi, čitanju i pisanju ,,vuče” od roditelja i najranijeg djetinjstva.

Inspiraciju za roman karaktera, kako kaže, našla je u savremenom crnogorskom, tačnije podgoričkom životu koji prati odrastanje tinejdžerke Jane i njenu vezu s pretkinjama, posebno majkom i babom, i način na koji je koristila njihova iskustva gradeći sopstvenu životnu priču.

– Odvažiću se da kažem i da roman brani pravo na sopstveno mišljenje, sopstveni životni izbor i greške, iz kojih učimo i kroz koje u svakom pogledu rastemo više nego kroz bilo koji vaspitni obrazac koji na nama primjenjuju roditelji i institucije – kazala je autorka za naš portal.

Ona je rekla da je tekst nastajao u periodu od oko dvije godine i da joj je najveću podršku pružio suprug koji je presudno uticao da napisano i objavi, bez obzira na nedoumice koje su postojale.

Na pitanje kako doživljavljava ženu u Crnoj Gori nekad i danas i da li podržava težnju žena za ravnopravnošću, naša sagovornica ocjenjuje da je tradicionalna crnogorska žena, posvećena isključivo djeci i mužu, svedena na ulogu domaćice, potčinjena suprugovoj odluci, stvar prošlosti.

– Rekla bih da su crnogorske žene ostvarile mnoge ciljeve uspostavljanja rodne ravnopravnosti, kao što su jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, pa čak nisu daleko ni od osvajanja jednakih političkih i ekonomskih mogućnosti. Jedino bi sredina morala biti malo podsticajnija za njihovu ambiciju. Ono što još uvijek predstavlja crnu stranu u priči o položaju žena kod nas, ali, čini mi se, i svih žena širom svijeta, je nasilje koje trpe, zločin i izraz kukavičluka, čije uporno prisustvo pokazuje da ženama predstoji još dosta posla kad je riječ o obezbjeđenju elementarnog mira i bezbjednosti – zaključila je ona i dodala da je „njen literarni čovjek za sva vremena“ Salman Rušdi, a „naših“ prostora Svetislav Basara, David Albahari i Miljenko Jergović.

Promocija Sonjinog romana prvijenca ,,Jana, samo privremeno u bloku 9” biće održana 26. decembra u KIC ,,Budo Tomović”.

I.M.

kud duga