ART SLAJDER

OTVOREN KNJIŽEVNI PROGRAM DEUS-A: Promovisano Jovanovićevo ,,Pozivno pismo suncu” u izdanju ZUNS-a

boris-jovanovic_kastel_promocija_06Promocijom knjige poezije ,,Pozivno pismo suncu” autora Borisa Jovanovića Kastela večeras je u Kosoj sali Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović“ otvoren književni program ,,Decembarske umjetničke scene 2016” (DEUS). Djelo je objavljeno u prestižnoj biblioteci savremene crnogorske poezije ,,Savremenik” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice i ovjenčano prestižnom nagradom ,,Književno pero” Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD-a.

boris-jovanovic_kastel_promocija_08Biblioteka ,,Savremenik” pokrenuta je prije dvije godine sa ciljem da se kroz nju afirmišu najznačajniji savremeni crnogorski pisci, pa su u okviru nje svoja djela objavili Mladen Lompar, Pavle Goranović, Anton Gojčaj, Zuvdija Hodžić, Radmila Vojvodić, Miodrag Popović, Boris Jovanović Kastel, rekao je u uvodnoj riječi glavni urednik ZUNS-a i urednik „Savremenika“ Radule Novović i najavio da će do kraja godine biti objavljena knjiga Dimitrija Popovića.

– Radi se o dobro probranoj ekipi uglednih savremenih crnogorskih stvaralaca i to nam je bio cilj, da pružimo priliku da se kroz ovu biblioteku afirmiše domaći umjetnički potencijal, ali, s druge strane i promovišemo na posredan način državni, kulturni i umjetnički identitet naše zemlje – kazao je Novović i zahvalio Jadranki Đerković koja je uredila knjigu i Slađani Bajić-Bogdanović koja je bila zadužena za dizajn.
On je istakao da je pred ovim djelom lijepa budućnost.

boris-jovanovic_kastel_promocija_07Akademik Momir Marković prisjetio se prvog susreta sa Jovanovićem.
– Ono što sam zapazio kod Borisa i grupe mladih ljudi koje smo mi u časopisu ,,Doclea” objavili tada jeste da se taj pjesnički glas po nečemu razlikuje. Boris Jovanović je u svoju avanturu išao sam i to mi se posebno dopalo – kazao je Marković i poželio Jovanoviću da plovi sam kroz kulturno tržište.
Književnik i recenzent ove knjige Miraš Martinović istakao je da je ova knjiga knjiga velike sinteze.
– Kao školjka koju su milovali mnogi talasi, mnoga mora. Koji su ostavljali na toj školjki svoje tragove, a koja je oslobađala uvijek posebne zvuke, kako to čini Borisova poezija – smatra Martinović.
Kastelovo pjesništvo vraća sve što je prošlo i predstavlja najubjedljiviji dokaz da ništa nije prolazno, dodaje Marković.
– Kastel nosi svijest o svemu o čemu pjeva, svemu dajući autentičan glas – vjeruje Marković.
boris-jovanovic_kastel_promocija_13Autor Boris Jovanović smatra da je Mediteran beskrajni jedrenjak sa bijelim jedrima na kojima je mastilom lignji ispisana naša solarna duša, naše rođenje, trajanje, ali i naše raskošne iluzije i naš veličanstveni očaj i otklon od svakog besmisla i svake ljudske prolaznosti.
– Ova poezija sadrži dozu našeg intimizma, dozu mediteranskog, odnosno svjetskog apsoluta. Sadrži naše sudbinstvo, mediteransko, konačnost, beskonačnost i u nekoj konačnici, rekao bih, karneval spaljene globalizacije, jer osim što je Mediteran naše biće, ova poezija nosi i teret tragizma u kome danas živimo. Ona je u neku ruku potraga za sobom – istakao je Jovanović.
On je potom pročitao novu pjesmu ,,Lignje petobojke” koju je napisao prije nekoliko dana na stanici u Dubrovniku kada je išao da primi nagradu ,,Književno pero”. U njoj je sadržan, kako je kazao autor, opis Mediterana kao borbe, pozornice velikih civilizacija, žive istoriji u pokretu, maskenbalu na velikoj vodi.
Pjesme iz zbirke ,,Pozivno pismo suncu” čitala je glumica i direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga