DRUŠTVO SLAJDER

NIKŠIĆANKA JELENA VUČINIĆ U LONDONU: Izučava molekularnu patologiju i predaje studentima

 

 jelena

Da može da se vrati u 2008.godinu Nikšićanka Jelena Vučinić opet bi izabrala medicinu kao svoju profesiju. Ona postiže sjajne rezulate u radu, a ovu akademsku godinu provodi na magistarskim studijama iz oblasti ćelijske patologije na Univerzitetu Westminster u Londonu, od koga je dobila i punu stipendiju.

Jelena je od jula 2015. godine zaposlena na Odjeljenju patologije, Centra za patologiju i sudsku medicinu Kliničkog centra Crne Gore, najprije kao klinički ljekar, a sada kao specijalizant patologije.

Karcinom dojke

Ona je za naš portal ispričala čime se bavi u Londonu. Tema magistarskog rada joj je trostruko-negativni karcinom dojke koji, kako kaže, predstavlja poseban terapijski izazov u svakodnevnoj praksi.

– U okviru rada ću pored klasične patohistologije i imunohistohemije imati priliku da savladam neke od tehnika molekularne patologije koja predstavlja budućnost dijagnostike i osnovu personalizovane terapije.  Baviću se ispitivanjem novih gena kao potencijalnih meta u terapiji ovog tipa karcinoma – rekla je ona.

Za sada je veoma zadovoljna programom studija koji se, pored pomenutog istraživačkog projekta, zasniva na dvosemestralnoj nastavi, stručnim simpozijumima, seminarima i praktičnim vježbama u laboratoriji. Jelena ističe da su tamo kriterijumi veoma visoki, tako da se zahtijeva ogroman angažman postdiplomaca na svim ovim poljima.

-Zahvaljujući znanju i iskustvu stečenom na Odjeljenju patologije KCCG, čija podrška mi je veoma bitna, brzo sam se izdvojila, pa mi je ponuđen i angažman asistenta u nastavi. Tako da sam u svoj, već prilično zgusnut raspored, uvrstila i laboratorijske vježbe i praktikume za studente osnovnih studija na izbornim predmetima koji pokrivaju oblasti iz histologije i patologije – priča ona.jelena-3

Ono što se Jeleni naročito dopada u tamošnjem sistemu studiranja jeste to što profesori prate rad svakog studenta pojedinačno, a na osnovu postignutih rezultata, pokazanih afiniteta, ali i zahtjeva poslodavaca, prilagođavaju sadržaj programa studentu. Na taj način omogućavaju da maksimalno iskoristi boravak na postdiplomskim studijama i da se usavrše na najbolji mogući način.

-Akcenat je stavljen na upotrebu najsavremenijih tehnologija u svim aspektima studija – rekla je ona.

Djetinjstvo

Našu sagovornicu je čak od ranog djetinjstva privlačila medicina. Posmatrala je tu profesiju kao najplemenitiji i nahumaniji poziv i zato nije bila u dilemi gdje će da usmjeri obrazovanje nakon srednje škole. To je, prema Jeleninim riječima, veoma odgovoran, dinamičan i zahtjevan posao koji traži punu posvećenost, ali i svakodnevno postavlja brojne izazove.

A kakvi su Jelenini planovi kada okonča magistarske studije u Londonu? Ona kaže da će se vratiti u Crnu Goru da završi specijalizaciju, a posebno se raduje mogućnosti primjene stečenog znanja u svakodnevnom radu na Odjeljenju patologije KCCG, od kog je imala veliku podršku od samog početka.

-Nastaviću da ulažem veliki trud u svoju edukaciju kako bih, prije svega, postala uspješan patolog, a najveća želja mi je da uporedo sa tim nastavim i akademske studije kako bih obogatila svoju karijeru naučno-istraživačkim, ali i prosvjetnim radom – rekla je ona.

Uspjeh

Jelena je svoje dosadašnje obrazovanje svakako obogatila. Kroz osnovnu i srednju školu se takmičila iz fizike, a posebno dobre rezultate je ostvarila kao gimnazijalka kada je osvojila prvo mjesto na nivou Crne Gore četiri godine za redom! Ona se prisjeća da je kao nagradu za postignuti uspjeh imala priliku da provede nedjelju dana u naučno-istraživačkom centru CERN i da sazna više o najvećem istraživačkom projektu u istoriji nauke, koji je tada bio u pripremi.

-Nakon toga sam upisala Medicinski fakultet u Podgorici, a diplomirala sam 2014. godine sa prosječnom ocjenom 9,71 – kaže ona.

U toku studija je imala priliku da kroz programe Međunarodne Federacije studenata medicine (IFMSA) provede po mjesec dana na univerzitetskim klinikama u Krakovu (Uniwersytet Jagielloński) i Istanbulu (Yeditepe Üniversitesi). Bavila se i naučno-istraživačkim radom iz oblasti neurofiziologije, a svoje naučne radove je predstavila na brojnim međunarodnim studentskim kongresima u Evropi.

Jelena nam je ispričala i koliko joj je bilo teško da se prilagodi životu u Londonu kada je upisala magistarske studije.

-Trebalo mi je gotovo dva mjeseca da se naviknem na način života u Londonu, jer je drugačiji od svega sa čim sam imala priliku da se sretnem do sada. Grad je ogroman, živi se veoma brzo. Mnogo je stresa i veoma malo vedrih, sunčanih dana – kaže ona.

Ljudi su tamo, kako navodi, mnogo zatvoreniji, pa se čovjek lako osjeti usamljeno, ali je taj problem prevazišla zahvaljujući ogromnom broju obaveza.jelena-2

-Obaveze mi ne ostavljaju puno vremena da razmišljam o tome – kaže Jelena, uz osmijeh.

London je za nju grad u kojem uvijek ima nešto novo da se vidi i doživi. Najviše joj se dopadaju parkovi i muzeji gdje upravo voli da provodi slobodno vrijeme.

-Nedostaje mi Crna Gora, posebno porodica, koja mi je oduvijek bila najveći oslonac i podrška, i prijatelji. Mnogo se radujem povratku u svoju zemlju – priča naša sagovornica.

Analizirajući dosadašnje utiske o strancima, kaže da nema toga ko koji nije čuo za Crnu Goru i njene prirodne ljepote.

-Za većinu od njih poznanstvo sa mnom je prvi dodir sa crnogorskom kulturom, tako da se trudim da ostavim što bolji utisak i da u svakoj situaciji na najbolji mogući način predstavim svoju zemlju – navodi ona.

A Jelena je nedavno imala priliku da na svečanom prijemu za stipendiste univerziteta Westminster predstavi Crnu Goru, jer je dres kod tom prilikom bila narodna nošnja. Ona kaže da je dobila veliku pomoć od naše dizajnerke Marine Banović –Džuver koja je osmislila i pripremila njen ,,styling”. Zahvalila se i radionici Rakočević gdje je izvezen pojas koji je tada nosila.

-Prelijepo je bilo – rekla je ona, uz osmijeh.

N.Đ.

3 Responses to NIKŠIĆANKA JELENA VUČINIĆ U LONDONU: Izučava molekularnu patologiju i predaje studentima