ART SLAJDER

SANJA PERIĆ PREDSTAVILA PRVU INTERAKTIVNU KNJIGU SA QR KODOM: Svi uživali uz ,,Uživaj dok si dijete”

sanja-peric_promocija-knjigeTekstopisac Sanja Perić odabrala je simbolično Međunarodni dan djeteta da večeras u podgoričkom ,,Hard rock cafe”-u predstavi svoju prvu knjigu ,,Uživaj dok si dijete”, ujedno i prvu interaktivnu knjigu pjesama sa QR kodom u Crnoj Gori.sanja-peric_promocija-knjige_16
– Ova knjiga predstavlja korak naprijed u izdavaštvu, jer je povezana sa Internetom, tako da je to blizak način današnjim klincima koji se ne odvajaju od telefona. Nakon što instalirate na telefonu ili tabletu čitač QR koda svih 46 pjesama iz ove knjige možete ih čuti i download-ovati – objasnio je na početku večeri  voditelj programa Sabrija Vulić.
On je dodao da su u knjizi sadržane pjesme Sanje Perić koje se pjevaju već 17 godina.
– To su pjesme koje su postale sastavni dio priredbi u vrtićima, školama, pjesme koje vole i djeca i roditelji – kazao je Vulić.
Ovo veče bilo je divan spoj riječi, muzike i sjećanja.sanja-peric_promocija-knjige_17
Voditeljka TV 777 Anica Vujadinović pročitala je recenziju knjige koju je napisala doc. mr Jelena Martinović-Bogojević, profesorica na Muzičkoj akademiji i jedna od autorki udžbenika za osnovno školsko obrazovanje.

Ona, između ostalog, navodi da ,,zbirka predstavlja objedinjene stihove Sanje Perić, tekstopisca koji poznaje šarm, razigranost i raznolikost dječijeg svijeta”.

– Gotovo dvije decenije njene pjesme inspirišu muzičare da za njih pišu muziku i djecu da se u njima prepoznaju. Mnoge među njima zablistale su na festivalima, podižući standarde dobrog teksta, u vremenu kad se za prave vrijednosti na muzičkoj sceni nije lako izboriti. No, ono što čini posebnu draž ovih pjesama je njihova spontanost, duhovitost i toplina. One nam pričaju o jednostavnim životnim stvarima na djeci blizak način: kako se čarapice uvijek raspare, šta se dešava tati ribolovcu koji ,,strpljiv ćuti, dok se riba ne razljuti”, zašto je važno da vjeruješ u sebe, kako izgleda magija cirkusa, zašto je učiteljica ,,naša prava prijateljica”. Ljubavi i prve simpatije se dešavaju kad se zaljubimo u Nađu – ,,i od sladoleda slađu”, pa se ,,milion nota spoje u nit”, ili kad nespretno pošaljemo poruku pogrešnom dječaku, pa ,,šuškaju svi, da smo zbunjeni od ljubavi”. Čitajući stihove, čini se da oni, koje govore osanja-peric_01-500x332 porodici, o tome koliko su roditelji važni, zašto se mnogo voli baba, šta bi za svoju Mrvicu učinio tata, šta se desi kad poraste ,,Sunce mamino”, u sebi nose posebnu toplinu porodične privrženosti i ljubavi, koju Sanja gradi, živi i osjeća. Kako bi se sve to pretočilo u stih, tu su njeni nezamjenjivi asistenti, Danilo i Manja, kao stalni izvori nadahnuća. Pjesme Sanje Perić pomažu djeci da bolje razumiju zagonetke odrastanja, a odraslima da otkrivaju mozaike dječije mašte i stvarnosti. One su u svojoj suštini- iskrene i zato ih djeca lako pamte i brzo zavole. Spojene sa muzikom dobijaju svoj puni izraz, upečatljiv i vrijedan za crnogorsko stvaralaštvo posvećeno djeci – navedeno je u recenziji.
Kompozitor Mirsad Serhatlić nazvao je Perić svojim ,,suncem” i ,,zlatom”.
– Ona je izvanredna saradnica. Imamo puno nagrada na dječjim festivalima. Želim joj da napiše još puno pjesama kako za djecu, tako za odrasle – rekao je Serhatlić.sanja-peric_promocija-knjige_19
Katarina Radulović potom je otpjevala naslovnu pjesmu ,,Uživaj dok si dijete”, a svoje utiske o Perić sa okupljenima je podijelio i kompozitor i aranžer Mihailo Miha Radonjić.
sanja-peric_promocija-knjige_21– Saradnja sa njom je uvijek lijepa, najljepša kombinacija opuštenosti, humora i smijeha. Istovremeno se posao jako efikasno završava. Autori, tekstopisci koji su produktivni, koji mnogo rade i stvaraju kao što je Sanja, često se desi da se ponavljaju. To kod Sanje ne vidim. Njoj je svaka nova pjesma nova, svježa ideja, nova priča tako da je to sjajna stvar kod nje – kazao je Radonjić i dodao to da je muzikalna.
Milutin Radulović otpjevao je numeru ,,Sa mnom više nema zezanja”.sanja-peric_promocija-knjige_22
Perić je uradila i himnu ,,Roditelji” za udruženje ,, Roditelji”.
– Dok sam večeras razmišljala što da kažem, sjetila sam se momenta kad sam pjesmu ,,Roditelji” pročitala prvi put. Ispunila je moje oči suzama i moje srce radošću, jer roditelj iz bajke zbilja ne postoji. Ova pjesma postala je zvanična i nezvanična himna udruženja ,,Roditelji” i svakog roditelja – rekla je Dejana Ponoš iz NVO udruženja ,,Roditelji”.
Pjesmu ,,Roditelji” otpjevala je Ivana Popović, Luka Bajović ,,Sve što ona poželi”, Lara Šćekić ,,Kartu svijeta”, Relja Ćetković ,,Ljubavnu”, dok je Iva Otašević premijerno izvela ,,Pravo na igru”.
Kompozitor Slavko Milovanović je rekao da mu je drago da je zbog Sanje Perić izašao iz okvira muzike koju on pravi, za odrasle.sanja-peric_promocija-knjige_25
– Drago mi je da sam uspio da njenu emociju koju nosi u tekstovima pretočim u muziku i nadam se da ćemo sarađivati još dugo. Sanju moram da pohvalim prvo kao čovjeka, a onda i kao izvrsnog tekstopisca – kazao je Milovanović.
Jana Božović otpjevala je potom numeru ,,Mašta”, Olivera Šukić ,,Do re mi fa so”, Sara Alković ,,Tajne”, a Maša i Dijana ,,Čarapice”.
Prijatelj Sanje Perić dr Nebojša Kavarić našalio se da je ona plakala kada je primala vakcinu, slušala je majku, oblačila je čarapice, nije kasnila i bila je dobra kao mala princeza i zato je uvijek dobijala sirup.
– Bojao sam se da neće biti neka pjesmica o meni – kazao je Kavarić i svoj djeci poželio da se igraju dok su mali, slušaju roditelje, budu dobri i pjevaju, a Perić da ,,ide samo naprijed”.
Sanjina kćerka Manja odrecitovala je pjesmu ,,Manja je zvek”.sanja-peric_promocija-knjige_10
– Želja mi je bila da promocija moje prve knjige bude na Međunarodni dan djeteta. Moju želju shvatio je dizajner knjige Damir Skarep i njegova je ideja bila QR kod. Što se tiče ilustracija, za koje je bio zadužen pjesnik, dramski pisac i ilustrator za djecu Predrag Peđa Trajković, vjerujem da vam se dopadaju ta šarena bića koja većinom jesu Danilo i Manja. Pjesme se mogu naći na stranici sanjinepjesme.com – kazala je autorka koja je čestitala ovaj dan djeci i poželjela da rastu bezbrižno, da uživaju u djetinjstvu, te rastu uz lijepe i kvalitetne pjesme.
Veče je završeno pjesmama ,,Zvijezda” Đorđija Aleksića i ,,Budi dijete na jedan dan” Maše Vujadinović i Lejle Vulić koja je bila prva sa kojom se Crna Gora predstavila na dječjoj ,,Pjesmi Evrovizije” na Malti.
– Prezadovoljna sam. Drago mi je da je došao veliki broj ljudi, da su došli svi oni do kojih mi je stalo. Bilo je i onih koji su bili spriječeni, opravdano su izostali, ali su na neki način pružili podršku, poslali poruku i njima se, takođe, zahvaljujem. Nadam se da će uskoro ova knjiga i ova priča da se prošire na ostale gradove u Crnoj Gori – prenijela je Perić na kraju utiske za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

Među gostima bili su i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković-Vukčević, članovi sastava ,,Highway trio”, profesorica Zoja Đurović, izvršni direktor Nacionalne modne komore Srđa Lubarda, psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić i drugi.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga