DRUŠTVO SLAJDER

PODGORICA: Svečano obilježen Dan Republike Turske

dan-turskeVečeras je u hotelu ,,Hilton” u Podgorici proslavljen Dan Republike Turske.
Ambasador Turske u Crnoj Gori NJ. E. Serhat Galip istakao je da je ponosan što 93. godišnjicu osnivanja Turske proslavlja u Crnoj Gori.
Zatim je pročitao govor turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana povodom 93-godišnjice osnivanja Republike Turske proglašene 29. oktobra pod vođstvom Gaiza Mustafe Kemala Ataturka.
Turski narod koji se nikada nije predao ropstvu i prisili okončao je rat junačkom pobjedom kakva do tada nije viđena u istoriji turskog naroda. Bio je to dan kada je jasno stavljeno do znanja da suvernitet pripada turskom narodu i istaknuta želja da se zemlja podigne na nivo savremene civilizacije, pisalo je u Erdoganovom govoru.
– Zbog brzog napretka u posljednjih nekoliko godina, Republika Turska je uspjela da postane jedna od vodećih svjetskih sila. Turska i danas nastavlja biti izvor inspiracije u regionu i svijetu sa svojom rastućom ekonomijom, demokratijom, posvećenošću ljudskim vrijednostima, principijelnom i vizionarskom spoljnom politikom – kaže se u Erdoganovom govoru.
Ambasador se osvrnuo  potom i na 15. jul, pokušaj državnog udara.
– Ovaj dan pokazao je koliko je naš narod ujedinjen sa svojom državom. Naš narod je te noći pokazao cijelom svijetu da se i protiv novih pokušaja okupacije brani sa istom odlučnošću kao i u ratu za nezavisnost. Čast mi je što sam predsjednik ove velike države i ovog naroda – poručio je Erdogan.
Dodao je i to da je Turska nakon 15. jula jača i srećnija zemlja.
Za kraj, NJ.E. Serhat Galip obratio se okupljenima na crnogorskom jeziku.
– Da je vječna Crna Gora! Da je vječna Turska! Da je vječno tursko-crnogorsko prijateljstvo! – rekao je Galip.
Među zvanicama bili su potpredsjednici Vlade Azra Jasavić i Rafet Husović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, ministar zdravlja Budimir Šegrt, ninistar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predstavnici diplomatskog kora, opština i javnog života Crne Gore.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac