ART SLAJDER

OTVORENA ,,DJEČJA SCENA” U CNP-U: Smijeh i muk na premijeri Pejakovićeve ,,Da Da Šekspir“

14718587_1116903578400088_4035168926448872423_n,,Dječja scena“  otvorena je sinoć prvi put u istoriji Crnogorskog narodnog pozorišta, a čast da to učini na Velikoj sceni pripala je Petru Pejakoviću sa predstavom ,,Da Da Šekspir“.
,,Djeca gledaju Šekspira? Joj, ko vas dovede?! (Mama, tata, strina, tetka, baba, djed…, taksi, čula su se djeca, a posljednji odgovor oduševio je odrasle koji su to pozdravili smijehom i gromkim apaluzom). Vilijam Šekspir nije za djecu! Djeca, napolje!“, poručio je mališanima Slaviša Grubiša sa bine.
14718824_1116904028400043_5186916333444405020_nMališani su prihvatili šalu i odmah uzvratili: ,,Nećemo!“
I nisu. Ostali su do kraja i salu punili riječima, smijehom, ali i tišinom. Smijeh je dolazio i od odraslih.
Bile su to upravo reakcije kakve je i sam režiser očekivao.
– Ovdje u ovoj predstavi ima i smijeha, ima i drugih reakcija. To je ono što Šekspir nosi. On ima i strašnih stvari, ima i tužnih, on ima smijeha i ludosti, i mislim da djeci nema ništa ljepše nego što je smijeh u životu, za sve i za odrasle, ali život je satkan od svih drugih stvari i mislim da sve te stvari moramo podijeliti sa najmlađima – rekao je Pejaković za MNE magazin.
I dijelili su, od nasilja u školi, ljubavi, strasti, besmisla moći kad padne u pogrešne ruke, smrti, ludila.
Jer, kako je djecu dočekao natpis na tablama na sceni – Cio svijet je pozornica, puškarnica, kockarnica, učionica, igraonica…pa kako vam drago.
14642379_1116903671733412_5865773934939007748_nSmijeh je odjekivao salom već na samom početku u sceni u kojoj se pojavljuje Jelena Simić koja pokušava da čita Šekspira, ali kapci joj se sklapaju od umora. Odjednom, pojavljuje se jedna ruka, pa još jedna, pa još jedna… Simić tu pokazuje kako mimika ponekad govori više od riječi.
Kada govorimo o riječima, s druge strane Kristina Stevović u jednoj od upečatljivih scena sa Slavišom Grubišom u kojoj se opisuje vršnjačko nasilje, pokazala je kako riječi znaju i da zadaju bolni udarac, a Grubiša da zagrljaj i ljubav liječe sve. Početak i kraj ove scene simbolično je pratila pjesma Majli Sajrus ,,Wrecking ball“.
14666310_1116904041733375_2754835470746791124_n– To je dosta česta scena koja se odvija u školi svaki dan i to mi nije drago. Stvarno je dobar tekst – rekla je novinarima djevojčica Mirjam Gegović.
Grubiša je zasmijao odrasle iščitavanjem Šekspira na engleskom, a ženski dio imao je jedinstvenu priliku za poljubac sa Momčilom Otaševićem na sceni, ali niko je nije iskoristio. Pored toga, čuli su se svi poznati Šekspirovi citati, od ,,Nešto je trulo u državi Danskoj“, ,,Biti ili ne biti, pitanje je sad“,,Kraljevstvo za konja“ do ,,Zar i ti, sine Brute?“.
Svi glumci Jelena Simić, Slaviša Grubiša, Momčilo Otašević, Mišo Obradović, Sanja Popović i Kristina Stevović na kraju dobili su gromki aplauz, ,,bravo!“ i četiri puta se poklonili publici.
14657354_1116904261733353_8335354564177313698_nJelena Simić u razgovoru za MNE magazin podsjeća da je ovo njima druga premijera, te da je prva bila u Kotoru.
– Ovdje smo se potrudili, pošto smo imali vremena, da one stvari koje nismo stigli tamo da uradimo, ovdje usavršimo u miru, u lijepom prostoru, sa svima iz tehnike koji su nam izašli u susret. Čini mi se da je večerašnje igranje bilo najbolje do sada. Nadam se da će biti boljih od toga. Svi smo iz ekipe prezadovoljni reakcijom publike – prenijela je utiske Simić za MNE magazin.
Mnogo joj, kaže nam, znači otvaranje ,,Dječje scene“ u Crnogorskom narodnom pozorištu.
– Gradsko pozorište kod nas je jedino pozorište koje se bavi stvaralaštvom za djecu i ovo je još jedna scena više za djecu. Nadam se da će svi redom da se ugledaju na to i u drugim gradovima. Da se krene sa sličnim akcijama, da svuda u Crnoj Gori imamo pozorišno stvaralaštvo za djecu, da ono nije ograničeno samo na Podgoricu i ljeti na Kotorski festival. Ja bih pozvala i druge gradove da koliko mogu doprinesu da djeca uživaju u pozorištu, da nauče da dolaze u pozorište, da je to njihov prostor, njihov svijet mašte kao što je naš – poručila je Simić.
Djeci bi, rekla nam je, od Šekspirovih djela preporučila ,,Romea i Juliju“.
– Pošto je ovo predstava za uzrast 10+, prvo ,,Romea i Juliju“, zato što su Romeo i Julija bili u tim godinama, 14 godina. To je velika ljubav, djelo iz kojeg svi mogu mnogo da nauče. Mislim da bi tinejdžerima bilo jako blisko – istakla je Simić.
14713610_1116903748400071_642524221053225255_nOtašević za MNE magazin kaže da je drugačije, teže igrati za djecu. Težili su, objašnjava nam, da urade predstavu za djecu, ali da ,,ne radimo to kao što se u većini slučajeva radi.“
– Nismo htjeli nešto da preglumimo. Nismo htjeli da ih potcjenimo i ne možemo ih potcijeniti, oni reaguju na ovo kako reaguju i ja se baš radujem tim njihovim reakcijama. Osluškujem što oni imaju da kažu, zanimljivo mi je na šta oni reaguju, a na što mi reagujemo. Mislim da će im neki momenti koje možda propuste ovdje negdje u životu, kad pročitaju nešto od Šekspira, sinuti: ,,A, gledao sam onu predstavu, pa to je bio onaj magarac!“ Ako se to desi, to je naša uspješna misija – kazao je Otašević za MNE magazin.
I on, kao i Simić, djeci preporučuje djelo ,,Romeo i Julija“.
– Kako je Slaviša rekao u toku predstave, mislim da Šekspir nije za djecu, da treba malo da odrastu da bi čitali Šekspira. Ali isto tako mislim da i ,,Crvenkapica“ nije za djecu, tako da preporučio bih im ,,Romea i Juliju“. Ima i tu smrti, ali ima i ljubavi puno – rekao je Otašević.
Pejaković za MNE magazin kaže da je namjera bila da nacionalni teatar pomogne dječije stvaralaštvo.
– S druge strane, da stvara i kreira novu publiku, da se krene od starta, da pravi publiku koja će da bude za pet, deset, 20 godina ozbiljna, školovana publika za nacionalni teatar, za sve ostale teatre i da širi svoju društvenu misiju, što nacionalni teatar mora. Da nije samo strogo umjetnički. To je nešto što je važno. Prvi korak koji se tu nametnuo kada smo pričali o tom spoju Pozorište za djecu i nacionalni teatar, što zvuči malo i nespojivo, da su to neki klasici. Naravno da je to teško bilo pretočiti, veliki izazov ali smo krenuli onako kako smo mislili da treba da krenemo – kazao je Pejaković za MNE magazin.
Sudeći po reakciji publike, krenulo je uspješno i kao pun pogodak.
Predstava ,,Da Da Šekspir“ rađena je u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Gradskog pozorišta Podgorica i Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora. Autorski tim predstave ,,Da Da Šekspir” čine: Dušan Murić, ideja i scenski pokret, Petar Pejaković i Mirko Radonjić, scenografija, Olivera Gajić, kostimografija, i Mirko Radonjić, asistent režije. Izvršni producenti predstave su Milivoje Lakić i Marija Backović.
Na kraju, uslikali smo pravila Dejana Đonovića za ponašanje djece i roditelja sada kada je otvorena ,,Dječja scena“ u našem nacionalnom teatru.

Foto: B.R.

Foto: B.R.

To se može već primijeniti od danas u podne kada će se roditelji idjeca okupiti opet u CNP-u gdje ih očekuje ,,Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi“, takođe režisera Petra Pejakovića.
Petar Pejaković, Milivoje Obradović i Slaviša Grubiša su autori predstave, Goran Moškov i Tamara Branković scenografi, a Zorana Mia Radović kostimograf. U predstavi igraju: Milivoje Obradović i Slaviša Grubiša. Preporučeni uzrast je 6+.
B.R.
Foto: Duško Miljanić

kud duga