DRUŠTVO SLAJDER

DRAŽENKA BEĆIROVIĆ-BOŽOVIĆ U OGLEDALU: Moja oaza radosti je naš dom sa Unom

 

25930_1377713007843_5758715_n

Savjetnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Draženka Bećirović- Božović kaže da je novinarka po opredjeljenju i obrazovanju, a po profesiji portparolka. Treću godinu za redom uživa u najljepšoj i najodgovornijoj životnoj ulozi- majčinstvu, zbog čega u razgovoru za MNE magazin kaže da pravu ljubav veže za djecu, a najljepše se osjeća u svom domu.  Rođena je u bivšoj SFRJ, u bosanskom gradu Zenici iz koga je sticajem vanrednih životnih okolnosti, rata na tom prostoru,  morala sa porodicom da se odseli i ,,novi” život započne u Crnoj Gori.

Pamti vremena kad se nije moglo izaći iz zemlje, i oduševljenje kad je prvi put otišla u inostranstvo…

Na šta Vas asocira djetinjstvo

-Na bratstvo i jedinstvo. Na nadu. Sreću. Nikad tako čovjek nije srećan kao kad je dijete. Na snijeg u Zenici. Ćevape. Na ljeta u Bjelopavlićima, najljepša ljeta ikad. Na tetku i tetka, oni su me oblikovali više nego roditelji, jer su me voljeli istom ljubavlju. Na rijeku Zetu iz koje se nismo ,,vadili” I modre usne od hladnoće. Na jednakost. Djetinjstva su lijepa a moje je, čini mi se, bilo najljepše…drazenka-djetinjstvo

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Moja sestra i ja smo dosta rano počele da radimo, tokom raspusta, uglavnom na primorju. Ne mogu da se sjetim na šta sam potrošila honorar, ali znam sigurno da je bilo nešto sa društvom. Ozbiljniji novac sam zaradila kao novinar i znam da sam mislila da ga ne mogu potrošiti J ali jesam…

 Na čemu insistirate u poslu?

-Sa ovoliko godina staža i promjenama posla postajemo svjesni da ne možemo uvijek i jednako da se posvetimo radu, i da rezultati ne zavise samo od nas. Ali ono na čemu insistiram, prvo kod sebe pa i ostalih, je da se potrudimo najviše što se možemo. Cijenim ljude koji podstiču saradnike da misle, da predlažu, da budu kreativni. Volim i odgovornost u radu, i ljude koji su spremni da je preuzmu.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Ako bas moram jednu, onda bi to bio ,,Rob “od Singera. Što se tiče filmova, definitivno ,,Balkanski špijun”.

Koje jelo najviše volite?216302_1036329713474_7521_n

-Pečurke, a najviše bukovaču, jer je mnogo ukusna, mada se dosta teško nalazi kod nas. I pomfrit.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Da rodiš dijete J to je jedina neograničena ljubav. A kad je žensko-muški odnos u pitanju, nemam recept.  Znam mnogo velikih ljubavi, strasnih veza, koje se nisu završile nekim dugoročnim partnerskim odnosom, a znam dosta jednostavnih, ali srećnih ljubavi.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Mešu Selimovića. Da piše i dalje.

Putovanje koje pamtite?putovanje

-Norveška. To je bilo prvo putovanje u inostranstvo, tj van okvira bivše Jugoslavije. Možda je to sad malo teško razumjeti, ali nama koji smo najveći dio tinejdžerskih dana proveli pod sankcijama, izlazak iz zemlje je bio pravo malo čudo. Sada svi putuju.

 Pjesma Vašeg života je?

-Teško je odrediti jednu stvar, jednu pjesmu I reći: to je to. Sad najviše slušam dječji repertoar i iznova se oduševljavam Ježevom kućicom od Branka Ćopića. Možda i to govori o mom karakteru-kao rak u horoskopu, najljepše se osjećam u svom domu.

I.M.