DRUŠTVO SLAJDER

NVO ,,ZDRAVA-DONA MONTENEGRINA”: Šetnja Podgoricom za podizanje svijesti žena u borbi protiv raka dojke

setnja-podrske-u-borbi-protiv-raka_06Nevladina organizacija ,,Zdrava Dona-Montenegrina” organizovala je danas šetnju kojom je obilježila Rozi oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

setnja-podrske-u-borbi-protiv-raka_17

Marina Perković

Rozi baloni bili su spremni tačno u podne na dogovorenom mjestu, ispred Pošte u centru Podgorice. Bilo je dosta omladine i djece, muškaraca i žena. Svima su iz organizacije dijeljeni flajeri sa uputstvima za samopregled.
Na njima se vidi da je za to potrebno samo dva koraka, mala, a znače puno u ranom otkrivanju raka dojke i samim tim većoj šansi za ozdravljenje.
Da je rani karcinom dojke uvijek izlječiv, kazala je za MNE magazin sekretarka NVO ,,Zdrava Dona-Montenegrina” Marina Perković.
Ovo je njihova osma šetnja.
– Moto je ,,Nemoj da zakasniš”. Nadamo se da ćemo opomenuti žene da što češće idu kod ljekara, da ne zapostavljaju svoje zdravlje – poručila je za MNE magazin Perković.
Ona je pozvala sve žene da, ,,ako nešto bude potrebno, a ,,Zdrava Dona-Montenegrina” može da pomogne da se jave preko sajta i Facebook stranice”.
Žene, muškarci, tinejdžeri i djeca krenuli su ispred Pošte, nastavili Ulicom Slobode, Hercegovačkom i Njegoševom ulicom do Trga Nezavisnosti.
setnja-podrske-u-borbi-protiv-raka_20– Svaka vrsta solidarnosti u jednom društvu je jako značajna, a posebno u crnogorskom. Sa druge strane, rijetka su okupljanja koja nemaju politički pretekst i zbog toga mislim da je još značajnije za nas kao društvo da se što više okupljamo oko organizacija koje nude podršku i pomoć  – rekla je za MNE magazin glumica Dubravka Drakić koja je bila, kako je dodala, tu na poziv NVO ,,Zdrava Dona-Montenegrina” i žena koje su radili u organizaciji akcije ,,Lijepa si – tvoja kosa, moja snaga”.
Prihvatila je, kaže nam Drakić, poziv jer je sa njima učestvovala u akciji koja je ,,na pravi način prepoznata kao važna, kao akcija koja podržava žene, koja pruža najiskreniju podršku svima nama koji živimo ovdje, koji se nosimo sa onim što jeste žena i ostvarivanjem žene u svom punom kapacitetu”.
– Smatram da je strašno važno da se što više okupljamo i podržavamo oko stvari koje čine suštinu života, a to jeste odrastanje ili razvijanje u jednoj sredini punoj ljubavi, tolerancije, međusobne podrške i razumijevanja – istakla je Drakić.setnja-podrske-u-borbi-protiv-raka_23

Slikarka Nina Vukčević rekla nam je da je ova šetnja značajna da bi privukla pažnju, da bi podigli svijest o preventivi, svome zdravlju i životu.
– Ako ne cijenimo svoj život, nećemo ni tuđi. Treba da vodimo računa o svome zdravlju. Ima žena koje ne idu na pregled godinu, dvije, pet, ima ih i koje nikada nisu bile, a kad dođe bolest, onda je ,,stani-pani”, nema više nazad – priča nam Vukčević i naglašava da je u sve ovo ušla ,,zbog sebe, svoje djece, djece kojima predaje, da bi cijenili sebe, da bi im podigla svijest”.
Ako ne vole sebe, ne vole nikoga drugog, poruka je Vukčević.setnja-podrske-u-borbi-protiv-raka_16
– Najbitnije je zdravlje, pa će se sve ostalo složiti. Ako nemaš zdravlje, nemaš ništa – kaže Vukčević za MNE magazin.
Žena mora prvo da voli sebe, mišljenja je direktorica KIC-a ,,Budo Tomović” Snežana Burzan.
– To je najvažnije. Mora poštovati svoje zdravlje, a prevencija je pola puta do dobrog zdravlja, naročito u ovim opakim bolestima. Nadam se da će crnogorske žene shvatiti to i u što većem broju se pregledati. To pokazuje današnji skup jer mislim da je najviše žena i muškaraca na ovom skupu otkad ih NVO ,,Zdrava Dona-Montenegrina” organizuje – kazala je Burzan i uputila apel svim ženama da se pregledaju, jer ,,žena je stub svake porodice i zato je potrebno da je zdrava, očuvana i da vodi računa o sebi”.setnja-podrske-u-borbi-protiv-raka_14
Na trgu Nezavisnosti šetače je dočekao muzički program koji je počeo crnogorskim orom KUD ,,Budo Tomović”. Nakon njih publika je uživala u sunčanom danu i stranim hitovima koje su za njih pjevali Renata Perazić, Marko Prentić, Nina Žižić, dok je numere ,,Marija” i ,,Vrati se” Zeleta Lipovače otpjevala Anita Popović koja je najavila skoru premijeru spota za pjesmu ,,Vrati se”. Za kraj, i najmlađi su pozdravili okupljene pjesmom Nevene Mrvaljević iz Podgorice i Anđelije Jovović i Aleksandre Kažanegre iz Budve. Izvođače je pratio bend ,,Tatamata”.

This slideshow requires JavaScript.


Učesnici muzičkog programa izrazili su zadovoljstvo što su dio ekipe koja je, kako je kazao Prentić, na ovaj način, muzikom, doprinijela ovoj akciji.
B.R.
Foto: B. Šekularac