MODA SLAJDER

ITALIJANSKI STIL VIĐEN OKOM CRNOGORKE: Milena Đurđić predstavila retrospektivu rada povodom Nedjelje italijanskog jezika

dani-italijanske-kulturePovodom Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, koja se ove godine održava pod nazivom „Italijanski i kreativnost – marke i odjeća, moda i dizajn” Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori večeras je u Galeriji ,,Klub” Centra savremene umjetnosti Crne Gore priredila izložbu „La moda a modo mio – Modne priče Milene Đurđić”. Kreatorka je ovom prilikom predstavila jedanaest retrospektivnih kreacija.
– Nedjelja italijanskog jezika proslavlja se 16. put, uvijek pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Ove godine Nedjelja je posvećena modi i dizajnu i mi smo odabrali kreacije Milene Đurđić kako bismo predstavili italijansku modu u Crnoj Gori.  Milena Đurđić je crnogorska stilistkinja koja je studirala u Italiji. Smatramo da ona na pravi način predstavlja italijanski stil viđen okom Crnogorke, tako da nam je zaista zadovoljstvo da jedna Crnogorka može predstavljati italijansku modu u Crnoj Gori – rekla je zamjenica ambasadora Italije u Crnoj Gori Antonela Fontana.dani-italijanske-kulture_01

Milena Đurđić je rekla da ,,svi putevi vode u Rim, a jedan od njih na veliku sreću vodio je i mene gdje sam studirala na prestižnoj akademiji Kamere di moda”.
– Boravak u vječnom gradu, jednom od najljepših gradova svijeta, svjetskom istorijskom centru arhitektonskih znamenitosti, renesansno ukrašenih fontana, baroknih stubova, prelijepih pjaca, skalina, crkava sa freskama, dodatno i snažno su pobudili interesovanje, motivaciju, stvaralački elan i znanost, izoštrili smisao estetskog i lijepog – rekla je Đurđić.dani-italijanske-kulture_02
U dizajnu pronalazim sebe, istakla je Đurđić, dodajući da nastoji da njene kolekcije daju određenu poruku i izazivaju emociju.
– Mislim da je autentičnost mog dizajnerskog rada multifunkcionalnost, transformacija odjevnih komada, gdje inovativnim rješenjima postižem praktičnost i funkcionalnost i prilagođavam različitim potrebama – rekla je ona.
U skladu sa karakterom ove večeri opredijelila se, kako je kazala, za mali vid kreacije iz kolekcije ,,Za bolji dan” ispirisane umjetničkim stvaralaštvom i humanitarnim radom jednog od najuspješnijih i najznačajnijih muzičara svih vremena Majkla Džeksona, ,,sa željom da njegovu istinitu filozofiju i humanizam, protest protiv nepravde, ljudske patnje, siromaštva i svih socijalnih problema dizajnerski izrazim i poruke prenesem publici”. Tu je bilo i nekoliko komada iz dizajnersko-modne priče ,,Džordžija” ,,koja je motivisana ljubavlju prema istinskim umjetnicima, umjetnosti i ljudima, kao i ljubavi prema životu”, kao i nekoliko komada iz kolekcije ,,Dojč café” inspirisano kostimografskim radom u istoimenoj TV seriji.dani-italijanske-kulture_03
– Opuštena atmosfera gradskog življenja mladih, slobodna šetnja i ispijanje kafe u svakodnevnici, mladalački duh i energija bili su dovoljna inspiracija za novu dizajnersku priču. A možda je to i podsvjesno nostalgija za druženjem i šetnjama rimskim pjacama i ispijanje nenadmašnog kapućina na pjaci Navone – rekla je Đurđić.
Svijet je lijep samo ako su sve latice tu, povezane i naslonjene jedna na drugu, baš kao i mi društvo, i svijet, ako živimo u skladu, zajedništvu, ljubavi i prijateljstvu, poruka je Đurđić.
Na video-bimu prikazana je kolekcija Milene Đurđić ,,Govor tišine”.
Nakon događaja Milena Đurđić je za MNE magazin kazala da priprema samostalnu kolekciju, koja će biti nakon Nove godine i nastavlja angažman u seriji ,,Dojč café”.

This slideshow requires JavaScript.


– Ta samostalna revija biće veliki multimedijalni projekat. U pitanju je kao inspiracija velika regionalna umjetnica koja je priznata i u svijetu, a koja će ujedno biti i gost. Tu će biti i simbioza različitih vidova umjetnosti, tako da mislim da će to biti jedan lijep događaj – otkrila je Đurđić za MNE magazin.
Sjutra u Galeriji „Pizana” u 19 sati biće otvorena postavka „Svicolando Omaggio a Vico Magistretti” kojom će se crnogorska publika upoznati sa djelom italijanskog arhitekte Vika Magistretija.
Manifestaciju Ambasada Italije organizuje u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.
B.R.
Foto: B. Šekularac