ART SLAJDER

CRNOGORSKI FESTIVAL HUMORA, SATIRE I KARIKATURE ODRŽAN SINOĆ U DANILOVGRADU: ,,Smijeh je pravi lijek”

dragan-djurovic_festival-humora_danilovgradSedamnaesti Crnogorski festival humora, satire i karikature pod sloganom ,,Smijeh je prijeki lijek” okupio je sinoć poštovaoce dobrog i iskrenog humora u Centru za kulturu Danilovgrad. Sala je bila puna smijeha i muzike.
– Aplauz na početku bio je i moj i vaš i namijenjen je vama, najboljoj publici koja 17 godina u ovoj istoj sali ispraća i pozdravlja najbolje satiričare, humoriste i karikaturiste koji su gosti našeg Festivala, a koji će i večeras pokazati ljepotu duše – rekao je direktor Festivala i voditelj programa Dragan Mitov Đurović. On je napravio divnu sponu između mostova, smijeha i ljudi.festival-humora_danilovgrad_05
– Mostovi i most preko Zete povezuju obale, a smijeh pravi i riječi prave povezuju ljude – rekao je Đurović.
Zvucima akustične gitare i notama o Danilovgradu i Crnoj Gori, kao i aforizmima publiku je oduševio kantautor Marinko Pavićević.
– Više nisam crna ovca, osijedio sam – aforizam je Pavićevića.
Veče je otvorio Dragan Sklender-Pele i u Danilovgrad donio kotorski humor.
– Kakav skup na ovu skupoću. Ljudi, ove poruke će me nagrdit’. Sinoć mi je u ponoć stigao SMS. ,,Trebaju li vam drva?” Ja odgovorim ,,Ne trebaju”. Pođem ujutru u podrum, nema mi drva – ispričao je Pele i, kao i uvijek gdje god gostuje, izazvao smijeh i gromki aplauz.festival-humora_danilovgrad_06
Đurović je, najavivši satiričara Vujadina Šaranovića rekao da je spuški humor posebna priča. Šaranović je istinitom pričom ,,Kad slike požute” o Spužaninu koji je bio u delegaciji za posjetu Titu zasmijao publiku i dobio aplauz.
– Obrni-okreni, oko novca se sve okreće. Ja sam donio nešto para da vam podijelim. Mnogo vas je, pa će vam manje i doć’. Otprilike, onako kako sam ja izračunao, tri eura po glavi – rekao je Luka Lagator i razvio peškir u obliku novčanice od 500 eura.
,,U narodu nema prljavog novca, svima su novčanici čisti”, bio je jedan od Lagatorovih aforizama koji je nasmijao publiku.
Radomir Racković izazvao je salve smijeha aforizmom ,,Slava mu je udarila u glavu. Srećom, mozak je na vrijeme evakuisan.”festival-humora_danilovgrad_08
– Kako Zećanin zove djevojku da izađu? Dabogda ti kosa o'pala, izgorjela ti stopala, paščad te spopala, cio život kopala, ciganinu se dopala, sa kuće pala, bez mozga ostala, na klupi spavala, za budalama se kajala, glavom o zid klepala, za brkatim odlijepila, zube super lijepkom lijepila, svaka te muka snašla ako sa mnom ne budeš izašla – ispričao je Đurović i smijeh je ponovo ispunio salu.
Valja pomenuti i dvije dame Slavku Klikovac i Milicu Aranitović-Papović koje su svojim britkim jezikom izazivale smijeh i aplauz.
– Iza svake uspješne žene stoji muž iskolačenih očiju – bio je jedan od aforizama Aranitović-Papović.
Rajko Jovičić je svojim pričama oduševio publiku.
Darko Drljević je nasmijao publiku dosjetkama: ,,Doktor mi je prepisao naočare, jer ih ne mogu očima viđet’. Nema više fotogeničnih, danas su svi fotošopični”.festival-humora_danilovgrad_07
Nikola Mrdak Džoni rekao je: ,,Misao je najbrža na svijetu, riječ najopasnija, zato jezik za zube.”
Prvu nagradu na Festivalu dobio je Ljubomir Bulatović.
,,Žena mi je kao slika. Govori više od hiljadu riječi” ili ,,Crnogorci su prvi u svijetu čipovani. Sve imaju u malom prstu”, bili su samo neki od aforizama Bulatovića koji su izazvali smijeh.
Njemu je diplomu uručio predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.

This slideshow requires JavaScript.


– Lijepa je atmosfera večeras kao i svih ovih 17 godina. Zahvalnost Centru za kulturu i Draganu Mitovu koji ovo sjajno organizuje i hvala ovoj našoj prelijepoj publici – rekao je Đuranović.
Nagrada za životno djelo ,,Pavle Đonović” posthumno je pripala Iliji Markoviću, nagradu ,,Živko Đurović” za najbolju karikaturu ima Vjekoslav Bojat, najbolju priču Rajko Jovičić, dok je satiričar godine Vladimir Mičković.
– Vidio sam seks-bombu. Dabogda eksplodirala u mojoj kući! – jedan je od Mičkovićevih aforizama koji je izazvao smijeh u sali.

This slideshow requires JavaScript.


Bojat je rekao da je počastvovan i zadovoljan što je dobio nagradu te da mu je Danilovgrad jako drag grad.
Pročitani su aforizmi Milana Miša Brajovića, Boška Odalovića, Sava Martinovića, Dušana Đurišića, te odata počast pokojnim Iliji Markoviću, Milanu Bešliću, Radu Jovanoviću, Ranku Guzini i Vlajku Ćulafiću. Audio-porukom sa ,,Satira festa” javio se Vladislav Vlahović koji je na tom festivalu za poeziju dobio prvu nagradu.
Zahvalnicu direkcije Festivala dobio je Danilovgrađanin Pavle Sekulić jer je diplomirao na temu ovog Festivala i, kako je kazao Đurović, sa tim diplomskim radom dao veliku afirmaciju Festivalu. Zahvalnicu je preuzela majka koja je zahvalila Đuroviću uz želju da Festival zaživi i bude svake godine sve bolji i uspješniji.festival-humora_danilovgrad_09
Naš portal dobio je zahvalnicu za izuzetnu afirmaciju Festivala.
Organizatori su bili KIC ,,Bijeli Pavle” i Centar za kulturu Danilovgrad, a pokrovitelj Opština Danilovgrad.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga

One Response to CRNOGORSKI FESTIVAL HUMORA, SATIRE I KARIKATURE ODRŽAN SINOĆ U DANILOVGRADU: ,,Smijeh je pravi lijek”