ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

APEL OCA IZ HRVATSKE: Težina školske torbe ozbiljno ugrožava zdravlje djece

thumbnail

-Težina školske torbe ozbiljno ugrožava zdravlje djece. Ona nerijetko teži i 30 odsto djetetove težine! Možda i više! Dok je preporuka Zavoda za javno zdravstvo da taj omjer ne prelazi 10 odsto nadležni u sastavu školstva ovaj problem prećutkuju te je on s vremenom postao javna tajna- napisao je to jedan tata iz Hrvatske na svom Vlogu za koji je prikupio ne samo hvale vrijedne informacije već je doslovno izvagao tešku školsku torbu svoje kćeri i izračunao koliko je njena torba preteška za njenu konstituciju. Puno, previše.

U ovom slučaju riječ je o školskoj torbi njegove kćeri Mije koja ide u peti razred. Tata je izvagao njenu torbu za svaki dan u sedmici, u obje smjene i izračunao tačan postotak težine torbe u odnosu na težinu tijela. Težina njene torbe težila je od 18 do 30 posto njene težine.

U kilogramima – njena je torba težila od 6 do čak 9,1 kilogram. Na „najteži“ dan Mia u svojoj torbi nosi čak 19 knjiga, radnih sveski i sveski plus pernica i papuče, a ako ostane malo mjesta u torbi, negdje će zgurati i sendvič.

To sve znači samo jedno – da nijednu instituciju koja bi trebalo a se bavi školstvom i pitanjima zdravlja djece zapravo uopšte nije briga za taj problem, iako su djeci školske torbe kao utezi koje moraju nositi na svojim još uvijek prilično nejakim leđima.

Međutim, dok javnost ćuti, dok roditelji ne dižu buku oko tog vrlo važnog problema naše djece, sumnjamo da će se stvari pomaknuti nabolje i zato ovaj tata predlaže – izvagajte torbu svojeg školarca i napišite i izračunajte o kojem se postotku težine radi kod vašeg djeteta. Alarmirajmo javnost zajedno i možda će neko od nadležnih institucija pokrenuti rješavanje tog problema.

Olakšajmo našoj djeci školovanje jer ovdje je riječ o jednom vrlo ozbiljnom pitanju koja našu djecu može koštati zdravlja.

Izvor: index.hr

Foto: 123rf