ART PREPORUKA

MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI FESTIVAL ,,KULTUROM DO PRIJATELJSTVA”: O značaju stvaralaštva Ivana Cekovića, promocije djela Anike Vuletić i ,,Raskovnika” za kraj

dsc_0010U organizaciji Udruženja umjetnika ,,Vizija” iz Golubovaca i Svjetske unije pisaca za Crnu Goru, danas je Okruglim stolom na temu ,,Ivan Ceković i njegovo mjesto u crnogorskoj književnosti”, promocijom zbirke poezije ,,San košute” autorke Anike Vuletić i promocijom Međunarodnih zbornika zatvoren Drugi međunarodni književni festival ,,Kulturom do prijateljstva”.
Ceković i njegovo stvaralaštvo
dsc_0025

– Naš glavni doprinos tome jeste što smo mi na Festivalu ustanovili nagradu ,,Ivan Ceković” sa njegovim likom. Još jedna važnost koja mu je data jeste to što smo objavili Zbornik i na taj način njegovo djelo stići će do Australije, Holandije, Njemačke, Austrije i svih zemalja regiona. Drago Vujačić je napravio medalju sa Cekovićevim likom, a nama je to bilo malo, pa smo htjeli da njegov lik živi kroz sve diplome i zahvalnice. Ima 107 diploma i više od 200 zahvalnica – rekla je predsjednica Svjetske unije pisaca i Udruženja umjetnika ,,Vizija” Golubovci Slavka Klikovac. Napomenula je i to da će se truditi da obnove njegova izdanja.
Pisac i dobitnik priznanja ,,Ivan Ceković” Dragan Cvetković pročitao je sjećanje Vojina Voja Đuretića na Cekovića koje počinje citatom Dostojevskog o čovjeku.
– Nije slučajno što počinjem priču o Ivanu sa pričom o čovjeku i čovječnosti. Imao sam sreću da sa Cekovićem drugujem godinama… Mogu da kažem uvijek i svuda da je naš Ivan imao toplu dušu i bio izuzetan i častan čovjek. Ceković je bio boem u najljepšem značenju te riječi… On nije samo pisao pjesme, on je živio pjesnički. Ivan Ceković je bio ranjiv čovjek, nosio je svoje tegobe i njemu život nije bio što poljem proći, što je rekao Pasternak – piše Đuretić i podsjeća da je Ceković posebnu ljubav gajio prema majci koja je bila izuzetna žena i učinila sve da Ivan bude ono što jeste.
dsc_0011
On je dodao da je za Cekovića Crna Gora bila žitje u kamenu.
Publicista i novinar Ranko Kovačević u svom tekstu prisjetio se druženja sa Cekovićem, a tekst je pročitala Anika Vuletić. Kovačević kaže da se prvi put susreo s Ivanom kao osnovac u čitanki i da ga je oduševilo to što je i Ceković iz Golubovaca i to što je pohađao istu školu u kojoj je Kovačević sricao prva slova.
– Jednu od pjesama koja je, čini se, Ivanova oporuka, čuvam kao dragu uspomenu. Njen naslov je ,,Pjesma me brani”. – napisao je Kovačević.
Olga Dabović-Klikovac pročitala je prikaz Cekovića koji je završila riječima za koje je dobila dug aplauz: ,,Ivane Cekoviću, nisi mrtav ni tamo u tami svoje najdublje smrti. Mi te cijenimo, mi te volimo, i kao ovoga puta i svaki put ovako dovodićemo te u svoj svijet. Bićeš s nama i mi s tobom kao u ovoj divnoj besjedi danas”. Klikovac je pročitala biografiju i ljubavnu priču koju je napisala za ovu priliku Vesna Martinović, a Mišel Boltres je podsjetio koliko je Ceković bio duhovit čitanjem tri kratke anegdote koje je napisao Savo Prelević.
Promocija zbirke poezije Anike Vuletić
dsc_0035
Anika Vuletić danas je promovisala svoj prvijenac, zbirku poezije ,,San košute”.
– Podgoričanka dušom, Zećanka tradicijom, živim iskreno i dostojanstveno; dobro moja je misija. Kada mi je, na životnoj prekretnici, Bog u ruke stavio poetsko pero, shvatih da sam ponovo rođena. Slobodna i hrabra da dušu pretočim u rime, pravim prve korake na putu zvanom poezija – počinje svoju priču Vuletić.
Ona je dodala da zbirkom nema pretenzije ka vrtoglavim visinama, ,,čvrsto na tlu je bolje”.
– Ipak bi bilo lijepo da se nekome dopadne i da povede kolo ka boljim, značajnijim djelima – kazala je Vuletić, uz zahvalnost roditeljima na harmoničnoj porodici i djetinjstvu punom ljubavi i bratu Bobanu na nesebičnoj, tihoj i uvijek spremnoj podršci.
dsc_0017
Recenzentkinja, pjesnikinja Gordana Sarić, rekla je da su pjesme Anike Vuletić svedene, sadržajne, bez suvišnih riječi, da ,,nerasplinute bljesnu kao biser čistog izraza”.
– Srcem napisane, dušom iznjedrene dotiču čitaoca, i što je najvažnije, ostavljaju utisak. U ovoj zbirci život pjesnikinje se ogleda kao u ogledalu – kazala je, između ostalog, Sarić.
Slavka Klikovac je istakla da je ova zbirka ljubavne poezije izazvana ,,hodom po strunama njene duše, hvatajući uzdahe ljepote i strepnje, konačnosti i nade, priznanja i poricanja, podanosti i otpora”.
– Lirikom u svojim zapisima stavlja pečat svakoj pjesmi posebno. Oslobođena pritisaka sebe same, svoga ega i tuđih mišljenja, otkriva nam koliko je ranjiva njena duša, a isto tako koliko je spremna sa svojom ranjivošću da se bori – rekla je Klikovac.
dsc_0005Olga Dabović-Klikovac, lektorka ovog djela, pročitala je nekoliko pjesama iz zbirke, kao i ostali učesnici promocije Sarić, Klikovac i Zdravko Lukanović i sama autorka.
– Najviše mi je drago što su oni bili moja podrška. U Crnoj Gori su ovo velika i značajna imena u svijetu kulture i jako mi je drago što sa njima krećem u svoj prvi san – rekla je Vuletić.
Promocija Međunarodnih zbornika
dsc_0037
Mišel Boltres predstavio je sa životnom partnerkom pjesnikinjom Ljiljanom Gligorijević Međunarodne zbornike Umetničkog kruga ,,Raskovnik” iz Smedereva.
,,Raskovnik” postoji sedam godina i okuplja više od 300 eminentnih umjetnika – književnika, vajara, statista, muzičara i drugih. Ove godine organizuju treći put međunarodni konkurs ,,Despotova zakletva” na koji je pozvao sve u sali koji žele da se prijave. U prvom zborniku zastupljeno je 97 autora iz šest zemalja svijeta, u drugom 131 autor iz deset zemalja, dok je za treći zbornik ,,Zemljo slavnih predaka” konurs početi 1. novembra. Prezentovali su divna djela kreativne radionice koju vodi Gligorijević. Ova djela poklonjena su Klikovac i ostalim gostima u sali.
Tekst i foto: B.R.

kud duga

2 Responses to MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI FESTIVAL ,,KULTUROM DO PRIJATELJSTVA”: O značaju stvaralaštva Ivana Cekovića, promocije djela Anike Vuletić i ,,Raskovnika” za kraj