MAGAZIN PREPORUKA

UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Kako se gubi i stiče samopouzdanje

 

sreca

Nedostatak samopouzdanja jedno je od najtežih i najporaznijih osjećanja koje vam izmiče tlo pod nogama i u korijenu je mnogih životnih problema. Vaš lični doživljaj pouzdanja u sebe i sposobnosti da dostignete postavljenje ciljeve u velikoj mjeri uslovljava i uspjeh u tome. Ukoliko ne vjerujete u svoje sposobnosti, ukoliko se osjećate manje vrijednim, svi ciljevi će da vam izgledaju daleki, a savladavanje prepreka na tom putu djelovaće nemoguće.

Samopouzdanje i vjera u sebe ključni su za ostvarenje svakog životnog cilja.Vaše ponašanje neraskidivo je povezano sa procjenom vlastitih sposobnosti i vrijednosti. Da biste se uzdali u sebe morate da poznajete sebe, da znate svoje mogućnosti i ograničenja, svoje prednosti i svoje nedostatke. Ukoliko ne poznajete sebe i nemate dobru komunikaciju sa sobom nećete ni moći da se oslonite na sebe.

Kada, u kontaktu sa nepoznatim ljudima ili situacijama, osjećate napetost i pritisak, riječ je o vašoj percepciji da ste izloženi opasnosti od povređivanja, jer ste nešto slično već proživjeli. Javlja vam se osjećaj straha, stida i nesigurnosti. Često je takvo stanje izazvano nekim traumatičnim događajem iz ranog djetinjstva ili doživljenim, ali nerazgrađenim opterećujućim stanjima.

Kako se gubi samopouzdanje

Samopouzdanje možete da izgubite zbog različitih životnih okolnosti, ograničavajućih uvjerenja, loše slike o sebi i ukoliko sebe ne volite. Vaša ranjivost posledica je straha od neuspeha, greške, neodobravanja, odbacivanja, neprijatnosti, a vaša reakcija je – nesigurnost.

Nedostatak samopouzdanja jedno je od najtežih i najporaznijih osjećanja koje vam izmiče tlo pod nogama i u korijenu je mnogih životnih problema. Zbog niskog nivoa samopouzdanja ljudi najčešće sabotiraju dobre stvari u životu. Ostaju u nezdravim bračnim odnosima, nezadovoljni su na poslu, a ništa ne mijenjaju. Gube motivaciju i interesovanje za bilo kakve promjene, imaju problema sa zdravljem, teško donose odluke, osjećaju se neuspješno i negativni su u svemu. Slika koju imaju o sebi i koju prenose okruženje loša je.

Samopouzdanje možete u potpunosti da vratite radeći na uklanjanju blokada i razvojem sopstvenih potencijala. Jednom novom metodom – wingwave, koja neposredno djeluje na limbički sistem mozga – može da bude razvijeno jako samopouzdanje. Uz pomoć ove metode oslobađate neke stvari na površinu, postajete toga svesni i činite mnoge korake u životu u pravom smjeru, a sve to iz jednog pozitivnog i opuštenog stanja, donoseći dobre odluk

Izvor: lovesensa.rs